Извън Перник: „Не сме далеч от споразумение.“ Заев допуска решение на спора с България да има през декември

България и Северна Македония не са далеч от постигане на споразумение, каза македонският премиер Зоран Заев по време на Македонския енергиен форум в понеделник, цитиран от македонската редакция на “Дойче веле”.

“Не сме много далеч от споразумение с България”, каза Заев и допълни, че до решение е възможно да се стигне по време на Съвета на външните министри на държавите от Европейския съюз между 8 и 10 декември. Тогава той очаква да Заев проведе среща с българския си колега Бойко Борисов.

Преди седмица България блокира започването на преговорите на Северна Македония за членство в Европейския съюз. Посочената причина беше, че българските условия пред Скопие не са отразени в преговорната рамка, която трябва да бъде одобрена от всички държави членки.

Паралелно с опитите си да добави българските условия към рамката за преговорите на Северна Македония за членство в ЕС, София преговаря със Скопие за решаване на противоречията. Пред Дойче Веле Заев коментира, че до решение няма да се стигне след отстъпки от страна на Скопие, a двете страни ще задоволят взаимно исканията си.

“Доволен съм, че България признава македонския език и идентичност като наша реалност и с това ще бъде намерено решение, при което всяка от страните ще обърне внимание на интересите на другата”, каза още той.

Готовност за разбирателство изрази преди дни и премиерът Борисов, но постави условие, че това ще се случи само при желание от двете страни.

Нарушава ли Скопие договора за добросъседство

Като причина за изострянето на тона към Северна Македония и в крайна сметка за блокирането на европейската ѝ интеграция България посочваше нарушения на Скопие на договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете държави, без обаче да посочва конкретно кои са нарушените текстове.

Министерството на външните работи (МВнР) на България уточни пред Свободна Европа, че нарушенията, които София вижда, са свързани с отклонения от формулите за историята и езика, застой в работата на историческата и междуправителствената комисия, претенции за признаване на македонското малцинство в България, език на омразата и пречки за българския бизнес в Северна Македония.

В отговорите си на въпросите на Свободна Европа МВнР постави като проблем състава на комисията от македонска страна. „В състава на Комисията от страна на Република Северна Македония се включват за членове, които не само не са хабилитирани лица, но дори и не са историци.“

Пред македонката секция на Радио Свободна Европа съпредседателят на комисията от страна на Северна Македония Драги Георгиев коментира, че това е вътрешен въпрос.

“Формирането на комисията от македонска страна е вътрешен въпрос и никъде в споразумението не се посочва, че другата страна има право да го коментира или да влияе върху него”, казва Георгиев

Той каза още, че терминът „обща история“, записан в договора, отклоняването от който България критикува, не е дефиниран и съвместната комисия трябва да обсъжда този въпрос в съответствие с постиженията на съвременните хуманитарни и социални науки. По думите на Георгиев има и други термини, които се използват в науката, но всеки от тях трябва да бъде интерпретиран във връзка с водения дебат.

Георгиев критикува „политизирането“ на работата на историческата комисия и коментира, че все още не е постигнато съгласие по въпроса за идентичността на Гоце Делчев.

Следващата среща между българските и македонските историци ще се състои на 3 и 4 декември.

Македонската секция на Радио Свободна Европа отправи въпроси към македонското Министерство на външните работи във връзка с българските твърдения, но не получи отговор.

 

Коментари

коментара