Извън Перник: Българите и конспирациите: 40% от хората вярват, че COVID-19 е биологично оръжие

40% от българите са на мнение, че коронавирусът е биологично оръжие, създадено с цел да се намали населението на земята. Това сочат резултатите от проучване на “Тренд”, направено по поръчка на в. „24 часа“, посветено на конспиративните теории, свързани с COVID-19.

Проучването, проведено между 2 и 10 ноември 2020 г. чрез интервюта лице в лице с 1001 души на възраст над 18 години, показва още, че 52% от респондентите са съгласни с твърденето, че коронавирусът е изкуствено създадена болест.

Още с появата на вируса в Китай Световната здравна организация (СЗО) обяви, че в цял свят се наблюдава “инфодемия”, свързана с разпространението на дезинформация.

От април досега се наблюдава промяна в нагласите към вируса. Докато през пролетта 23% са вярвали, че коронавирусът не съществува, сега това твърдят 17%. Наблюдава се и намаляване на убеждението, че COVID-19 не е по-опасен от сезонния грип, като през април в това са били убедени повече хора, отколкото през ноември.

Според проучването на “Тренд” към днешна дата 16% от българите вярват, че ако си поставят ваксина срещу вируса в тялото им ще бъде поставен чип, с който да бъдат контролирани. С тази теория не са съгласни 53% от анкетираните, а 31% не дават отговор.

По-малко популярна е и теорията, че създателят на “Майкрософт” Бил Гейтс стои зад пандемията. Едва 14% от българите вярват в това, докато 47% отчитат твърдението като невярно, а 39% не отговарят на въпроса. През април 21% са вярвали в тази теория, а 39% не са били съгласни.

Най-трудна за приемане се оказва конспиративната теория, в която се твърди, че COVID-19 се разпространява чрез 5G технологията. На това вярват едва 10% от респондентите, а 53% го отричат.

В понеделник Свободна Европа публикува материал, свързан с конспиративните теории за ваксините срещу COVID-19. Някои от коментарите под публикацията във Фейсбук гласяха следното:

“Ваксините ще са абсолютно задължителни и насилтвено поставяни.. Вече това е факт в някой държави.. Но медийките криете”, пише потребител с име Svetoslav Cvetanov.

“На кой да вярвам на вас ли или на тоя Сатана на картинката?!”, пише Желина Томова.

Теориите, че ваксината се използва за чипиране, променя се генетичният код, както и че ще бъде задължителна за всички със закон са неверни и не се подкрепят от нито един факт.

 

Коментари

коментара