Извън Перник: Изборите в САЩ: Какво следва, ако Тръмп откаже да напусне Белия дом

Въпреки че изборите в САЩ се състояха на 3 ноември, все още не е напълно ясна развръзката от тях и най-вече какво ще се случи с президентската надпревара.

Към момента по официални данни от преброяванията във всички щати Джо Байдън води с 306 електорски гласа срещу 232 за настоящия президент Доналд Тръмп. За победа във вота са необходими общо 270 от гласовете в Електоралната колегия.

Засега обаче Тръмп отказва да признае загубата, а от кампанията му заведоха десетки дела в няколко от ключовите за развръзката щати, в опит да докажат нарушения на изборния процес. По-голямата част от тях обаче бяха прекратени от съдиите с мотив, че представените доказателства не доказват извършването на нарушенията по време на вота.

Последната съдебна загуба дойде в понеделник в щата Пенсилвания, където беше отхвърлен иск с настояване милиони гласове, подадени по пощата на изборите за президент, да бъдат обявени за невалидни.

В щата ще бъде извършено повторно преброяване на гласовете. Подобна развръзка вече имаше в Джорджия, където беше потвърдена победата на Джо Байдън.

Все пак във вторник стана ясно, че от администрацията на Тръмп започват предаването на властта към бившия вицепрезидент и неговия екип.

В надпреварата за Камарата на представителите до момента демократите печелят 222 места, което им дава мнозинство в следващите две години. Републиканците остават с 208, като данните показват, че вероятно ще завоюват и останалите 5 места – по-добър резултат от този, който имаха през 2018 г.

Битката за Сената ще бъде решена през януари, когато последните две места в горната камара на Конгреса ще бъдат разпределени след балотажи в щата Джорджия. Към момента републиканците водят с 50 срещу 48 сенатори, но демократите могат да спечелят контрола и над този орган при условие, че кандидатите им спечелят битките в началото на 2021 г. В случай на равенство на местата, всеки вот ще може да бъде решаван с гласа на вицепрезидента, който по право е председател на Сената.

Какво се случва, ако президентът откаже да напусне Белия дом

В петък, в профила си в Туитър, Доналд Тръмп написа, че изборите са били фалшифицирани, а през уикенда излезе с множество постове, в които отправи обвинения за извършените нарушения по време на вота.

Заради поведението на президента от последните седмици редица медии и анализатори обърнаха внимание на въпроса какво би се случило, ако Тръмп откаже да напусне Овалния кабинет след Деня на встъпване в длъжност, 20 януари.

По думите на историци и професори по право, които коментират темата пред Уошингтън поуст, Индипендънт и Нешънъл джиографик, нито един текст в конституцията не предвижда действия при подобен сценарий, а до подобна ситуация никога не се е стигало.

При съставянето на първата Конституция на САЩ т.нар. Бащи-основатели на държавата определят продължителността на мандата, както и евентуалния наследник на функциите на президента, в случай че избраният титуляр загуби живота си или не може да изпълнява задълженията си.

Основна причина за ограничаването на времето на мандатите и техният брой е свързано с голямата концентрация на власт у президента и най-вече ролята му на върховен главнокомандващ.

Именно за това по време на Филаделфийския конвент през 1787 г. се постига съгласие продължителността на мандата да бъде от четири години, въпреки че съществуват предложения той дори да бъде доживотен.

В досегашната история на САЩ няма случай, в който президент да е отказвал да напусне Белия дом, както и да се е обявил срещу мирното предаване на властта. От 44-мата души, които преди Тръмп са заемали поста, 35 доброволно са предали правомощията на избрания за техен наследник, осем умират по време на мандатите си, а един – Ричард Никсън, подава оставка.

По отношение на развръзката на битката между Тръмп и Байдън неизвестните продължават да са доста. От една страна настоящият президент може да продължава със завеждането на дела с надеждата поне едно от тях да бъде допуснато за разглеждане от Върховния съд.

Също така на 14 декември предстои и събранието на електорите, които формално трябва да обявят победителя от изборите, който според досегашния резултат е Джо Байдън.

Ако след края на съдебните битки и гласуването на Електоралната колегия, победата на Байдън бъде потвърдена, то мандатът на Тръмп по конституция ще изтече точно на обяд на 20 януари 2021 г. След тази дата той губи всичките права и задължения, свързани с президентската позиция.

Политическите анализатори в САЩ предвиждат, че ако всички институции потвърдят загубата му, в крайна сметка Тръмп ще предаде мирно властта.

А ако не го направи? Ако досегашният президент откаже да напусне Западното крило на Белия дом? От кампанията на Байдън иронично коментираха, че службите за сигурност имат изключителна ефективност при отстраняването на нарушители от сградата. Все пак нито един закон не предвижда подобен развой на ситуацията.

Друг безпрецедентен сценарий е свързан с липсата на окончателно решение на изборния резултат до 20 януари. Това би довело до ситуация, в която мандатът на настоящите първи и втори в САЩ Доналд Тръмп и Майк Пенс е изтекъл, а този на избраните – Джо Байдън и Камала Харис, не е започнал. Според конституционна поправка от 1947 г. при такава невероятна ситуация властта трябва да бъде приета от говорителя на Камарата на представителите. Постът е заеман от демократката Нанси Пелоси.

 

Коментари

коментара