Най-добрите уикенд дестинации на 2022

2022 година приближава към своя край и нямаме никакво търпение да разберем кои са най-посещаваните градове не само в Европа, но и в цял свят. Няма да губим време в излишни приказки, затова бързаме да ви представим списъка с онези най-добри дестинации, в които си струва да прекарате по един уикенд. Да започваме!

Как да организираме нашето уикенд преживяване?

Преди да започнем с нашата класация, трябва да споделим, че до всички тях можете да откриете евтини самолетни билети в платформата Esky. Също така можете да се възползвате от специалните оферти за City Break или комбинацията от полет+настаняване. По този начин ще се чувствате сигурни по време на своето преживяване. Резервирайте си хотел, хостел или апартамент на прилична цена в центъра на града, за да не губите много време. Използвайте обществен транспорт и се хранете в сравнително евтини ресторанти, за да спестите достатъчно средства за следваща почивка.

Кои са най-добрите уикенд дестинации в Европа през тази година?

Нека видим кои са онези топ дестинации, в които си заслужава да отидете през някой от оставащите уикенди на годината.

Рим

Комбинирайте римски антики, страхотни музеи, изискани ресторанти и оживени барове за перфектната градска почивка в Рим. Открийте древен свят във Вечния град Рим. Посетете гладиаторската арена на Колизеума, 2000-годишен храм, известен като Пантеона; и най-голямата църква в света, базиликата Свети Петър. Вижте известната картина на Микеланджело в Сикстинската капела; разгледайте бутиците, занаятчийските работилници и традиционните ресторанти в средновековния квартал Монти или се отправете извън границите на Ватикана, за да разгледате луксозните магазини и изящните площади в Прати.

Барселона

Открийте златни плажове, шедьоври на Гауди, каталунска кухня, оживени барове и атмосферен готически квартал в Барселона. Разгледайте спокойствието на парка Гюел и сюрреализма на архитектурата на Гауди, преди да се разходите из древните алеи, пълни със средновековни реликви в готическия квартал. Отпуснете се на златния пясък на плажа Барселонета и разгледайте оживената алея до Олимпийското пристанище. Кратко пътуване извън града ще открие очарователния крайморски град Ситгес и великолепната планинска верига Монсерат. След залез слънце можете да опитате най-доброто от каталунската кухня в тапас баровете на Барселона и да покажете движенията си в пулсиращите джаз и салса клубове на града.

Париж

Град на любовта и Мека за любителите на изкуството, Париж е едно от най-елегантните места на планетата. С икони като Айфеловата кула, Нотр Дам и Триумфалната арка, независимо дали идвате да пазарувате, да хапнете, да се разхождате или просто да размишлявате, няма нито едно друго място като Париж през пролетта. Акцентите включват музеи като Musee D’Orsay и Лувъра, както и катедралата Нотр Дам и елегантната Шанз Елизе. Можете да направите и еднодневна екскурзия наблизо до градините на Моне, дворецът Версай и, разбира се, Дисниленд Париж.

Атина

Люлката на западната цивилизация и столица на Гърция, Атина, е известна със своите древногръцки скулптури и жизнена космополитна атмосфера. Независимо дали обичате или не историята, емблематичният Акропол трябва да се види – кацнали на върха на скала в центъра на града, тези 2500-годишни сгради доминират в градския пейзаж, особено когато са осветени през нощта. За автентично лято в Гърция разгледайте едно от кината на открито в града: те са огромни в Атина, има почти 90 от тях. Вероятно най-забележителният е Cine Paris, на фона на който е Акрополът.

Лисабон

Най-известна със своите цветни ретро трамваи и крайбрежни хълмове, облицовани с къщи в пастелни тонове, столицата на Португалия предлага изключително релаксираща градска почивка. Танцувайте цяла нощ в една от традиционните музикални къщи „фадо“, разгледайте дизайнерски магазини или се насладете на невероятните исторически места и гледки към морето, най-вече древния замък на върха на скала на Сао Хорхе. Лисабон също е благословен с колекция от близки пясъчни плажове, повечето от които са само на кратко разстояние с влак, включително плажа за сърф Каркавелос и плажа Тамариз, популярен със спокойните си води.

Милано

Най-богатият град в Италия и столица на Ломбардия, Милано, изобилства от исторически, културни и архитектурни забележителности, включително световноизвестната опера Ла Скала, средновековния замък Сфорца и ослепителната търговска аркада на Виторио Емануеле II. Катедралата Дуомо, вероятно най-забележителната сграда на града, се намира в сърцето му. Благодарение на размера и изключителната сложност на нейната сложно изваяна кремава външност (структурата се състои от 3400 статуи – най-много от всички в света), завършването на катедралата отне 6 века и е част от програма за почистване, продължила 2 десетилетия.

Откъде да тръгнем?

По-голяма част от евтините самолетни билети се предлагат с тръгване от София, което е доста изгодно за пътуващите. Някои обаче са налични само от Варна или Бургас. Ето защо в такива случаи ви препоръчваме да разгледате също опцията за софия бургас самолет или пък такъв до морската ни столица. С това определено ще спестите още средства и време.

Планирайте бягство от сивото ежедневие в някой от оставащите уикенди на годината. Разгледайте друг град и се отдайте на приключения, защото сме сигурни, че го заслужавате.

Коментари

коментара