Как да се грижим за себе си?

СПА процедурите са страхотни удоволствия, както и гурме вечерите, козметичните терапии и масажите. Истинската грижа за себе си обаче не е чаша червено вино и шоколадов фонтан с ягоди, не е искрящ от чистота дом, още повече пък скъпа дреха или кола. Истинската грижа за себе си е да градиш живот, от който не е необходимо редовно да бягаш. Това е красотата на малките, обикновени и всекидневни действия, които ни помагат да намерим баланса и да повишим качеството на живота си. Истинската грижа за себе си е знаеш кога да поставиш себе си на първо място. И тя, според повечето специалисти, има три основни компонента.

Физическа грижа

Щом се грижите за тялото си, ще мислите и ще се чувствате по-добре. Не зареждайте с “гориво”, едва когато се почувствате изтощени и смазани. Дори и най-леката форма на физическа активност ще ви помогне, стига да е редовна и постепенна откъм натоварване.

Посещаването на медицински прегледи, приемането на лекарските съвети и добрият сън са важна част от грижата, редом със здравословното хранене. Ако се чудите как да започнете, сега е по-лесно от всякога, защото може да намерите клинични специалисти и  лекарства онлайн. Създайте си рутина в грижата за тялото – тя може и да изглежда скучна на пръв поглед, но всъщност ще ви даде хоризонт и предвидимост. В резултат ще се почувствате по-организирани, по-здрави, а  стресът и тревожността ще намалеят.

Социалният фактор и емоционалната подкрепа

Социализацията е от ключово значение за грижата за себе си, която не бива да става жертва на липсата на време и прекалената заетост. Близките връзки са важни за вашето благополучие, те са опора и сигурност, затова отделете време за скъпите ви хора. Потърсете и нови контакти, които да ви обогатят и вдъхновят. Разберете какви са социалните ви нужди, тоест от какъв тип общуване имате нужда. Не бива да се чувствате сами. Важно е да получавате и да давате емоционална подкрепа на близките ви хора и семейството, особено при справяне с неприятни ситуации и емоции, като гняв, тревожност и тъга. Емоционалната грижа за себе си включва и дейности, които ви помагат да признавате и изразявате чувствата си редовно и безопасно.

Психическа и духовна грижа

Начинът, по който мислите, и нещата, с които запълвате съзнанието си, оказват голямо влияние върху вашето благополучие. Грижата за психиката включва неща, които поддържат ума ви остър, като например пъзели или изучаване на тема, която ви вълнува. Така намалявате стресовите нива, вдъхновявате се и прогонвате негативните мисли. Може да откриете, че четенето на книги или гледането на филми ви правят по-уверени и зареждат ума ви с енергия. Всъщност,  редица изследвания показват, че начинът на живот, включващ религия или духовност, като цяло е по-здравословен.

Подхранването на духа ви обаче не е задължително да включва религия. То може да включва всичко, което ви помага да развиете по-дълбоко чувство за смисъл, принадлежност или свързаност със света и вашата общност. Независимо дали обичате медитацията, да посещавате религиозна служба или просто да слушате музика, духовната грижа за себе си е важна, защото ви помага да развитие емпатия, състрадание и смирение.

Грижата за себе си е многостранен процес и изисква съзнателни действия от страна на всеки отделен човек, така че да подобри своето физическо, психическо и емоционално здраве. Комбинацията от трите й компонента ще ви направи по-уверени, здрави и щастливи.

Коментари

коментара