Как за поддържаме компютъра в добро техническо състояние?

Компютрите играят съществена роля в ежедневието ни . С компютри се правят много неща от сърфиране в интернет, игри, филми до работа. За да работи ефективно един компютър трябва да е поддържан.

От добрия външен вид до оперативната функционалност, добре поддържаният компютър изглежда добре, издържа по-дълго и работи ефективно и надеждно.

Когато става въпрос за компютри , подмяната на лошо поддържана система не е евтина. Като инвестиция компютърните системи трябва да се пазят и съхраняват за възможно по-дълго време.

Затова в PSP България ви предлагаме компютърна поддръжка, съобразена с потребностите на вашата система, както и необходимите консумативи, периферни  и мрежови устройства.

Независимо дали ползвате фирма или сами се справяте с поддържането на компютърната си система е добре да извършвате няколко прости действия по почистването и защитата на устройствата.

Защитете лаптопа с калъф

На всеки се е случвало върху компютъра да попаднат капки течност или да ударите  лаптопа при преместване. Откритият лаптоп е уязвим и трудно може да го защитите.

Затова е добре да е опакован при пренасяне и да ползвате защитен калъф.

Защитните калъфи са:

– Кожени – защитават добре външните повърхности от леки повреди и драскотини.

– Закопчаващи се твърди калъфи от поликарбонат, пластмаса или гума. Те осигуряват лесен достъп до портове, бутони и вентилатори и защитават добре устройството.

– Пликове, изработени от меки материали като найлон, полиестер, велур и микрофибър. Те са лека защита за лаптопи.

– Чанти и раници за лаптопи – те са специално проектирани за пренасяне на такива устройства и периферията към тях. Качествените чанти и раници гарантират добра защита за лаптопите, както  и  удобство за носещите ги.

Приберете свързващите кабели

Обикновено покрай компютрите и периферните устройства е пълно с оплетени кабели, които често ни пречат или  настъпваме и повреждаме. Но това е неизбежно, защото за всички устройства е необходимо захранване – най-често то е от електрическата мрежа.

Отделете време и подредете  проводниците между компютри, периферия, мрежово осигуряване  и лаптопи. Ето някои интересни и полезни решения:

  • Въртящ се разклонител – той ви дава свободата да променяте мястото на многобройните зарядни устройства, монитори и докинг станции.
  • Цветно кодиране на кабелите – повечето компютърни кабели са сиви или черни. Затова често не е ясно какво включваме и изключваме от разклонителя. За да не губим време всеки проводник може да бъде маркиран с цветен маркер.
  • Използвайте скоби за кабели, които се монтират по трасето на кабелите. Така проводниците ще са прибрани плътно към бюрото, стената или пода на определени места.

Прикрепете кабелите далеч от възможно движение на хора. Препъване в кабел може да събори устройството, свързано с него и да причини сериозни щети.

Почистете клавиатурата и компютъра

Много прах и мръсотия се събира с течение на времето в клавиатурата и компютърната кутия. Това води до трудни за натискане бутони и затруднено охлаждане на настолния компютър.

Най-лесно почистването на труднодостъпни части от лаптопа и компютъра се извършва с флакон сгъстен въздух, който се предлага в магазините за офис консумативи и компютърните магазини.

Почистване на външни клавиатури се извършва като:

  • Изключете клавиатурата от USB порта или ако е безжична на копчето за изключване.
  • Обърнете клавиатурата с бутоните надолу и изтръскайте всички отпадъци, попаднали в нея.
  • Напръскайте със сгъстен въздух под ъгъл. Дръжте флакона на разстояние около 3 сантиметра при пръскане от клавиатурата.
  • Използвайте микрофибърна влажна кърпа за премахване на останалата мръсотия.

Почистване на клавиатура на лаптоп

  • Изключете лаптопа и премахнете всички USB и захранващи устройства.
  • Наклонете лаптопа с клавишите надолу и леко потупайте, за да изпаднат всички частици
  • Поставете устройството на плот в работно положение и напръскайте със сгъстен въздух от 3 сантиметра разстояние.
  • Пръскайте на кратки интервали като движете флакона от едната страна на клавиатурата до другата.
  • При трудни за почистване участъци, използвайте памучен тампон , навлажнен изопропилов спирт. Спиртът се изпарява по-бързо от водата и разтваря втвърдени остатъци.

В никакъв случай не използвайте течности върху клавиатурата, защото това ще повреди вашето устройство. Профилактичното почистване на компютъра и лаптопа отвътре също е добра практика, която изисква по-специфични инструменти и знания, и е добре да се извършва в компютърен сервиз.

Избършете монитора си

Мониторите се зацапват бързо с пръстови отпечатъци и други петна. Затова веднъж седмично почиствайте монитора със суха кърпа без власинки – най-добре от микрофибър. Избършете внимателно, без натискане с дълги движения. Така ще поддържате екрана си свеж и чист.

Почистете мишката

Подобно на клавиатурата и мишката трябва да се почиства редовно, за да работи добре.

За целта я изключете и обърнете наобратно.  Премахнете долния панел и почистете с микрофибърна кърпа ролера.

Може леко да навлажните кърпата със спирт за по-добро почистване. Оставете да изсъхне и сглобете мишката.

Избягвайте прегряването на устройството

Поставете компютъра в зона, където да има добър въздушен поток с около минимум  6 сантиметра пространство от страни. Това предотвратява прегряване и удължава живота на компютъра.

Поставянето на хартия, папки и други предмети върху компютъра също може да доведе до прегряването му, затова поддържайте зоната празна и добре вентилирана.

Правилно поддържаните компютърни системи ще ви осигурят значително  по-високи скорости,  добра, надеждна и дългогодишна работа на устройствата.

Коментари

коментара