С какво можете да отблъснете дървениците?

Препарати против дървеници

Дървениците са едни от най-честите вредители, споделят от Newfresh.org. Заразяването и борбата с тях е често срещана ситуация, която изисква бърза реакция от ваша страна. Трудно могат да бъдат засечени с “просто око”, което прави премахването им от апартамента или къщата сложно занимание. Добрата новина е, че съществуват ефикасни средства за тяхното отблъскване и унищожаване, както и за защита от повторната им поява. По-често използваните препарати при борбата с тях са спрейовете за пръскане, които са налични за свободна продажба в търговската мрежа.

Какво е полезно да знаете за дървениците?

Ако имате съмнения, че у дома има подобен вид вредители, то би ви било от полза да се запознаете отблизо с тяхната природа. Така борбата с тях ще завърши с успех, а вие ще си върнете изгубения комфорт. Ето и някои интересни факти за тях:

  • хранят се с кръв и са активни нощем обичат да се хранят през нощта, защото се страхуват от светлината. Това може да направи борбата с тях трудна, което налага прилагането на правилна стратегия;
  • размерът им варира този вид буболечки могат да се срещнат с големина от половин милиметър до внушителните 7 мм. Размерът им зависи от това каква е тяхната възраст и пол, както и колко кръв са консумирали;
  • по света могат да се открият около 90 вида дървеници интересен факт, който подкрепя идеята, че като вид насекомо те са доста устойчиви на всякакви условия, дори и на по-сурови. Креватните се срещат най-често по нашите географски ширини;
  • могат да се открият на различни места у дома – преди да започнете борбата с тях, е нужно да разберете, откъде точно идват. Възможните локации са леглото, паркета, секцията, гардероба, матрака, домакинските уреди и столовете.

На външен вид дървениците са плоски и тънки, а цветът им варира от прозрачен и жълт до кафяв или дори черен. Придвижват се посредством пълзене, защото нямат летателни способности и не могат да скачат.

Препарати против дървеници

Кои са индикациите за тяхното присъствие?

Борбата с този вид вредители ни е в “кърпа вързана”, ако са налице някои индикации за тяхното присъствие в жилището. В случай че има следи от ухапвания по кожата, по чаршафите има кървави следи или точки, забелязали сте лепкав слой около подматрачната рамка и яйца по мебелите, то е почти сигурно, че става дума за зараза с дървеници.

Как да ги отблъснете?

Има два основни начина да започнете борба с подобен тип вредители – залагане на капани с лепило и примамки, както и използването на препарати под формата на отрови против дървеници и пренасянето на зарази. Друг начин за справянето с тях е като почистите и дезинфекцирате целия дом, обръщайки специално внимание на леглото и всички негови компоненти.

Коментари

коментара