Областният управител на Перник поведе голямото граовско хоро на Църногорския събор

Облечен с фолклорна носия, областният управител Кирил Стоев поведе голямото граовско хоро, което се изви на манастирските ливади край Църногорския манастир „Св. Св. Козма и Дамян“, с което сложи финал на три дневния събор „В сърцето на Граово“.

Стотици жители от региона, гости от близо и далеч се хванаха за ръка и показаха, че това, което ни обединява са именно традициите и обичаите, които са ни съхранили като общност векове наред.

Основното послание на организаторите, които анонсираха и приканваха жителите от област Перник да дойдат, се реализира с големия кръг хоро – символът на вечност и безкрайност.

„Българското хоро, не е само изкуство, то носи наследството на вековната ни култура и силния дух на народа ни. А изпълнителите на народните хора и танци са неговите посланици в съвременния свят и забързания ни начин на живот, за да ни напомнят да поспрем и да видим красотата му. Товя е, което искаме да достигне до всички хора, които днес са тук и до тези, които не са успели да посетят четвъртото издание на Църногорския събор „В сърцето на Граово“, каза Кирил Стоев.

Повече от 10 хиляди гости се качиха на манастирските ливади по време на Църногорския събор, за да видят поминъка на Граово, Алеята на занаятите, търговците и талантите на ненадминатите изпълнители, които радваха публиката с повече от 20-часова музикална програма.

Голяма част от гостите и участниците уважиха препоръчителния дрескод Шевица. Така в двата дни на събора множеството намери още една допирна точка помежду си, което допълнително увеличи настроението и показа, не само че има нужда да се докосва до изконните си корени, а го прави с удоволствие!

Можем да бъдем по-сплотени, да бъдем заедно, да си помагаме и да обичаме ближните си – доказахме си го. Разделяме се с надеждата следващата година да бъдем и още повече“, с тези думи завърши четвъртото издание на Църногроския събор „В сърцето на Граово.

Коментари

коментара