Как да изберем радиатори за парно?

Водната отоплителна система днес е често срещан начин за отопление на жилищни сгради. Това важи както за централни системи, така и за системи със собствен котел. Ниската цена на съвременните радиатори за парно, лесната инсталация, възможността за вмъкване на допълнителни компоненти, например системи за подово отопление или нагреватели – всичко това определя продължаващата популярност на подобно отопление.

В какви случаи се налага закупуване на радиатори? Например, ако трябва да инсталирате отоплителна система от нулата. Или ако трябва да смените стари панелни радиатори, които вече не вършат добре работата си поради корозия, вътрешни отлагания и др. За да запазите къщата топла и комфортна, важно е да изберете правилния модел. Необходимо е да се изхожда не само от сумата, но и от характеристиките на помещенията, тръбопровода и други неща.

Кой материал е по-надежден?

Чугун или стомана? Или може би алуминий? Биметални радиатори – какво представляват те? Кой модел е по-добър? Няма еднозначен отговор, за съжаление. Всичко зависи от това къде искате да инсталирате устройството, колко години планирате да го използвате, преди да го смените и колко сте готови да похарчите.

Чугун

Всеки знае чугунените радиатори. Те се състоят от няколко чугунени секции и се използват в отоплителни системи с естествена циркулация. Не са подходящи за автоматично управлявани системи. Битува мнение, че продуктите от чугун имат остарял дизайн. Днес обаче производителите предлагат доста модерни модели, които ще се впишат добре във всеки интериор.

Плюсове: устойчив на високо налягане до 15 atm; не подлежи на износване от механично въздействие на пясък и агресивни вещества, непретенциозен към качеството на водата.

Минуси: тежки са; с висока топлинна инерция, която не позволява бързо да се регулира температурата на нагряване. Освен това, чугунът е крехък, а и от време на време трябва да боядисвате повърхността.

Стомана

Стоманените радиатори са широко разпространени както в частни, така и в многофамилни сгради. Защитното покритие на вътрешните стени предпазва от корозия и гарантира дълъг експлоатационен живот – над 20 години. По дизайн моделите са панелни – заварени от два стоманени листа, тръбни и секционни, така че е лесно да изберете подходящия за всяка стая.

Плюсове: ниска цена в сравнение с алуминия; бързо загряване; устойчивост на падане на налягането; висок топлообмен; разнообразие от дизайни.

Минуси: податливост на корозия, тъй като вътрешният защитен слой се износва с течение на времето от въздействието на примесите във водата; чувствителност към качеството на охлаждащата течност; уязвимост на заварените шевове при хидроудари при панелни радиатори, доста голямо тегло.

Алуминий

Моделите се появиха на пазара на отоплителна техника сравнително наскоро – в края на 80-те години на миналия век, но вече успяха да заемат своята ниша. Отоплението се извършва чрез топлинно излъчване и пренос на топлина чрез конвекция. По правило такива радиатори се купуват при условие че се използва чиста охлаждаща течност.

Плюсове: леко тегло; добър топлообмен – 4 пъти по-висок от този на чугуна, устойчивост на воден удар, алуминият може лесно да се формова за създаване на секции с модерен дизайн.

Минуси: податливост на корозия при наличие на метални примеси във водата.

Биметал

Биметалните радиатори съчетават предимствата на алуминия и стоманата. Отвън конструкцията е изработена от алуминий, а отвътре – от стомана. Срокът на експлоатация на устройствата достига 30 години. Чудесни са всякакви жилищни сгради.

Плюсове: висок топлообмен; леко тегло, устойчивост на високо налягане до 24 atm, устойчивост на корозия – ниски изисквания към качеството на водата, стилен външен вид.

Минуси: по-висока цена, чувствителност към наличието на кислород в охлаждащата течност.

Мед

Медните радиатори не са толкова разпространени, колкото другите. Те обаче имат висока ефективност, която е 5 пъти по-висока от ефективността на чугунените. Издържат на високо налягане до 16 atm. Монтират се в къщи, където отоплителната система е от медни тръби, тъй като са несъвместими със стоманени тръби.

Плюсове: издръжливост; екологичност – не са податливи на образуване на патогени, отлично разсейване на топлината, непретенциозност в експлоатация.

Минуси: по-висока цена, не могат да бъдат боядисани.

Сега вече научихте за предимствата и недостатъците на различните радиатори, така че можете да решите кой вариант е най-подходящ за вас.

Коментари

коментара