На какво да обърнем внимание при избора на работно облекло?

Работното облекло и оборудването на служителите с него е може би едно от най-известните направления, свързани с дейността на работодателите в областта на здравето и безопасността при работа. Как да изберем работно облекло за служители? Каква е разликата между защитно облекло и работно облекло? Какви са задълженията на работодателя в тази насока?

В ерата на решенията за електронна търговия можете лесно и бързо да закупите комплект работно облекло за човек на всяко работно място. Оказва се обаче, че именно този универсален достъп и множеството предложения за работно облекло често означават, че някои хора не винаги се фокусират върху най-важното – безопасността на служителите, когато избират конкретни решения.

Когато екипирате служителите с работно облекло, трябва да сте напълно наясно, че това ще има пряко въздействие върху способността им безопасно да изпълняват възложените задачи. Неправилно избраният може да бъде както източник на физическо неудобство (например, ограничаване на свободата на движение или материал, който дразни кожата), така и да доведе до изключително опасни ситуации, които могат да доведат до наранявания (например, облекло, което не предпазва от пръски от заваряване или действие на опасни вещества).

Работно облекло и защитно облекло – разлики

Работно облекло и защитно облекло – тези термини често се използват като синоними, особено в ежедневието, но реалното им значение е коренно различно.

Работното облекло е оборудване, което е предназначено да предпазва здравето на служителя, както и да предпазва собственото му облекло от повреда. Най-разпространени са гащеризоните, панталоните с дължина до кръста, жилетките, работните блузи, ризите, топлините, якетата, суичърите и шапките от полар.

Защитното облекло, от друга страна, е защита срещу опасности, възникващи в работната среда, например химически, биологични или механични опасности. Също така се идентифицира с лични предпазни средства, т.е. цялото оборудване, носено или държано от служител за защита срещу нараняване, например каски, очила, противопрахови маски, козирки или ръкавици.

Защитно облекло за предпазване от минимални рискове. Това са прости дрехи и нивото на тяхната ефективност може да се прецени от самия потребител. Тази група включва облекло, известно преди това като работно облекло и облекло, изработено от импрегнирани защитни тъкани (например, огнезащитни, киселинноустойчиви, абсорбиращи прах), които не подлежат на процедурата за оценка на съответствието от нотифицираните органи.

Работното облекло предпазва от:

  • Петна, които не са вредни за здравето, например почистващи препарати със слабо действие, чието действие е лесно обратимо (например, работни престилки, гащеризони, дънкови дрехи, работни ризи),
  • Механични повреди с повърхностни ефекти
  • Опасности, свързани с горещия фактор с ниско ниво на опасност (например, дрехи и престилки от незапалими или бавно горими тъкани),
  • Климатични условия (например, изолирано облекло, дъждоустойчиво облекло)

Защитното облекло предпазва от специфичен фактор, незастрашаващо живота и не причиняващо сериозни и трайни увреждания на здравето. Тази група, наред с други дрехи, включва:

  • Защита срещу порязвания (престилки за защита от порязвания, облекло за горски работници),
  • За заварчици
  • За работници, изложени на контакт със силни химикали (например, в заводи за галванопластика)
  • Предупреждение (например, за пътни работници)

Защитното облекло е предназначено да предпазва и от фактори, които могат да причинят най-опасни последствия за потребителя и чиито преки ефекти не могат да бъдат идентифицирани своевременно. Тази група включва дрехи, които предпазват и от:

  • Опасни за здравето химични и биологични вещества и смеси – специализирани антихимични и антибиологични костюми,
  • Йонизиращо лъчение

Работно облекло – как да изберем правилното?

Основният параметър, който трябва да се има предвид при избора на работно облекло, са експлоатационните свойства и адаптирането им към конкретна работна среда, а в случая на защитното облекло и към характеристиките на опасностите, възникващи в даден работен процес. Въпреки това, преди да вземете окончателното решение, си струва да проверите още един важен елемент – начина, по който е изработено работното облекло и естеството на материала, от който е направено.

От какво се състои работното облекло?

Стандартното оборудване на служителите е работно облекло, което се състои от:

  • Работен панталон (до кръста или гащеризон)
  • Суичър или работна риза (например, фланелена риза)
  • Тениска с къс или дълъг ръкав
  • Подходящи обувки (ниски обувки, ботуши, обикновени обувки или обувки с по-висока горна част)
  • Облекло, предпазващо от влиянието на атмосферните условия (дъждобрани или изолирани якета, жилетки)

Какъв материал се използва за работно облекло?

В момента най-честите приложения в производството на облекла за служители са памук, полиестер, еластан, акрил, полиамид и смеси от отделни материали. Всяка от тези тъкани има предимства, но в същото време малко по-различни експлоатационни свойства, които могат да окажат пряко влияние върху начина, по който работи служителят.

Памукът е естествено влакно, което диша добре във въздуха. Лекотата на този материал и способността да диша го прави подходящ за суха и топла среда. Дрехите, направени само от памук, обаче, няма да са подходящи за работа на мокри места или за изпълнение на задачи при променящи се метеорологични условия навън (например, строителни работи ).

Полиестерът своя страна, това е синтетично влакно, относително лесно за поддръжка, характеризиращо се с висока издръжливост. Полиамидът има подобни свойства. Облеклото или неговите фрагменти, изработени от материали с примес на тези влакна, ще бъдат много по-устойчиви на механични повреди, абразия или контакт с материални фактори (например по време на зидария, задачи в отдела за поддръжка или транспортни дейности).

Еластанът и акрилът са по-разтегливи и еластични влакна, като в същото време запазват подходяща мекота, в резултат на което се засилва свободата на движение на работещия, например, при извършване на дейности в зони с ограничено пространство или изискващи принудителни позиции на тялото (да речем, по време на монтажни работи) .

За производството на работни и защитни облекла се използват и редица други материали, като платно, стилон, фланела, найлон, полар, торлен или полипропилен (облекло за еднократна употреба). В момента обаче най-популярни са смесите памук-полиестер и памук-полиамид , които в зависимост от използваната технология на производство, характеристиките на тъканите, грамажа и набора от други добавки (например, карбонови нишки) представляват основата за производството на работно и защитно облекло в практически всички категории.

Работно облекло – качество на изработка

В допълнение към свойствата, произтичащи от вида на материала, работните облекла, предлагани в момента на пазара, могат да се различават по качеството на изработката (подсилени елементи, естеството на шевовете), спецификата на използваните аксесоари (например, ципове или велкро), функционалност (брой и разположение на джобове, отделения, кукички и др.) ), цветове и дизайн. Разбира се, всички тези елементи трябва да се вземат предвид, защото те могат значително да повлияят на комфорта при използване на даден тип облекло.

Погледнато от техническа страна, когато купувате конкретен продукт, също си струва да проверите дали е правилно етикетиран, така че има вложка, съдържаща, наред с други цялата информация за характеристиките на продукта, подходящи пиктограми, препратки към стандарти или посочване на сертификати.

Безопасност, на която отговаря даден модел

Това е особено важно при избора на защитно облекло. Всеки продукт, който се предава на служителите, също трябва да бъде оборудван с инструкции за употреба и информация за методите на поддръжка, тъй като на тази база служителите ще бъдат информирани до каква степен могат да използват даден тип оборудване, така че да запази качествата си през целия период на употреба.

Коментари

коментара