Плановете на „Топлофикация Перник“ по пътя на по-чистата и зелена енергия

В последните години „Топлофикация Перник“ инвестира значителни средства в поддържането на добро техническо състояние на съоръженията и топлопреносната мрежа. Основната част от инвестициите са насочени към модернизация и въвеждането в експлоатация на мощности, отговарящи на високите европейски стандарти.“ заяви инж. Чавдар Стойнев, изпълнителен директор на дружеството.

По думите му инвестиционната програма включва модернизиране на мощностите и подмяна на амортизирани участъци от топлопреносните трасета.

„През годините са вложени средства в нови абонатни станции и в модерна и отговаряща на европейските и български изисквания когенерация. В момента работим по реализацията на проект за производство на енергия от биогаз, тъй като е доказано, че биогазът притежава по-висока ефективност в сравнение с биомасата .“ посочи инж. Стойнев.

Директорът каза, че биомасата е реална енергийна алтернатива на твърдите изкопаеми горива и изобилието и е голямо предимство. „Смятам, че с биогоривата едновременно щадим природата и получаваме нужната зелена енергия за крайните потребители. С реализацията на проекта за производство на енергия от биогаз ще постигнем добри екологични показатели .“ подчерта инж. Стойнев.

Инж. Стойнев, като обясни, че въпросният биогаз се получава от царевични стебла, слама и други естествени неопасни материали от селското и горското стопанство. „Реализацията на проекта е част от енергийната трансформация на „Топлофикация Перник”, поясни инж. Стойнев.

„Топлофикация Перник“ активно работи за осъществяване на „зелените“ цели на ЕС. „Преди началото на отоплителния сезон по план ще бъдат включени в експлоатация трите газови когенератора. Проектът е част от плана за декарбонизация на „Топлофикация Перник“. Чрез инвестицията в производство на енергия от природен газ ще се намалят емисиите на въглероден диоксид.“ заяви инж. Стойнев.

Според инж. Стойнев сички тези инвестиции ще помогнат за подобряването на качеството на въздуха в гр. Перник и за опазването на околната среда. „Екологични проекти са гарант и за запазването на конкурентоспособността на една от първите топлофикационни централи в България и най-големият работодател в региона.“ посочи инж. Стойнев.

„Чpeз тeзи инвecтиции ние допринасяме зa пocтeпeннo пpeĸpaтявaнe изпoлзвaнeтo нa въглища и зa нaмaлявaнe нa eмиcиитe нa въглepoдeн диoĸcид, ĸoeтo e в пoлзa нa ĸлиeнтитe нa предприятието. „Пътят“ към декарбонизация вече започна и въпреки трудната икономическа и енергийна криза, ще финализираме всички проекти за цялостна модернизация на „Топлофикация Перник“.“ подчерта инж. Чавдар Стойнев.

Коментари

коментара