Шведска компания инвестира 5 млн.евро в Перник

Снимка: AQ Group

Шведският производител на индустриални компоненти AQ Group ще инвестира 5 млн. евро в закупуването на имот в Перник. Планът е там да изгради фабрика за електрически табла и така да стимулира допълнително бизнеса си в страната.

От изявление на компанията става ясно, че имотът е с площ 22 000 кв. м. Новото съоръжение ще произвежда корпуси от ламарина и ще отговаря за електрическата интеграция на големи акумулаторни системи за съхранение на енергия (BESS) за мрежата.

AQ Group е една от големите шведски компании в България, наред с концерна SKF BEARINGS (закупил Лагерния завод, част на “ВМЗ” ЕАД-Сопот), ABB, Atlas Copco и Tranemo.

До 2024 г. AQ Group възнамерява да инвестира още 2 млн. евро за ремонти и оборудване на обекта в Перник. Към момента той представлява съществуваща фабрика с около 50% готовност за работа, стана ясно от думите на главния изпълнителен директор на AQ Group Джеймс Аргрен пред SeeNews.

През идната година компанията планира да назначи около 100 души, като потенциално ще увеличи броя на служителите до около 500 през следващите няколко години в зависимост от темпа на растеж на бизнеса.

AQ Group вече е договорила поръчки на стойност 12 млн. долара и очаква да удвои тази сума през 2023 г. Компанията предвижда годишният обем на поръчките да нарасне до 40 млн. долара през 2024 г., се казва в изявлението.

Шведската компания присъства в България от 1996 г. и има общо 1500 служители. Тя притежава три местни дъщерни дружества, които оперират пет обекта в София, Радомир, Годеч, Кюстендил и Велико Търново. AQ Group има и малък производствен обект в Сърбия.

Компанията се занимава с производството на термопластични части, окабеляване, индуктивни компоненти и системни продукти като машини за билети за паркиране. За нея работят общо около 7000 служители по света, като тя има бази в Китай, Индия, Канада, САЩ, Бразилия и Германия.

Нетните приходи на групата през 2021 г. нараснаха с 14% на годишна база до 5.47 млрд. шведски крони (543.6 млн. долара/513.4 млн. евро), като печалбата преди облагане с данъци и такси нарасна с 19.5% до 441 млн. крони.

Продажбите в България са нараснали с над 3% до 32 млн. крони миналата година, показва годишният доклад на AQ Group.

Източник: economic.bg

Коментари

коментара