Какво научи омбудсманът Диана Ковачева за Перник?

Омбудсманът на Република България организира приемен ден в Перник и Радомир. Още преди началото на срещите с граждани, редица жители от областта очакваха г-жа Диана Ковачева и нейния екип.

Омбудсманът се срещна и с областният управител Кирил Стоев, който от своя страна постави част от проблемите на жителите на областта.

Един от първите въпроси, с който бяха запознати Диана Ковава и екипът й, бе със случаите на агресия и улично насилие в Перник, които бяха публикувани и показани „на светло“ от медиите. Стоев сподели, че е провел разговор с директора на ОДМВР Перник, който го е информирал, че първата жалба срещу Васил Михайлов е подадена в полицията на 13 май, много бързо след това е и обработена и изпратена към компетентните органи за последващи действия. Едва след посещението на главния прокурор Гешев, който се срещна с кмета на община Перник, прокуратурата предприе действия, които са общоизвестни.

Друг основен въпрос, който бе поставен пред Ковачева е проблемът с Топлофикация-Перник, честите аварии, както и това, че често се налага перничани да се къпят с хладка вода. Компенсациите са нищожни или често пъти не се стига до тях.

Качеството и липсата на вода са най-многобройните жалби от цялата страна, които постъпват в институцията на омбудсмана, сподели Ковачева.

Стоев допълни, че по тази тема, най-големия проблем са неподменените магистрални тръбопроводи и даде пример с довеждащия водопровод до Радомир, от който има 60% загуби на вода.

От друга страна, като добър пример, Стоев посочи това, че в централната градска част на Перник голяма част от водопровода е подменен, като паралелно с това са решени и инфраструктурни проблеми. Стоев не пропусна да спомене, че след негова намеса и активна комуникация с Министерство на здравеопазването е договорено в Рударци минералната вода да се свърже с водопровода, като целта за това е през лятото селата в околностите да не бъдат на воден режим. Работи се по въпроса да бъде решен и друг проблем с водоподаване, който е на територията на Радомир.

Коментари

коментара