Над 20 часа музика, песни и танци на Църногорския манастир „Св. Св. Козма и Дамян“

На 9 и 10 юли ще се проведе за четвърти пореден път Църногорски събор „В сърцето на Граово“. Домакин на събитието е църногорската света обител „Св. Св. Козма и Дамян“. Фолклорната програма е предхождана от провеждане на колоквиум, организиран на 8 юли от сдружение „Крайщенско Светогорие“. 

Тази година темата на събитието е „Пътят към храма“ – Нормативни и практически възможности за създаване на туристическа дестинация „Крайщенско Светогорие“. В колоквиума са поканени да вземат участие представители на местната и държавна власт, на научните среди, духовенството в България, бизнеса, медиите, неправителствени организации.

Организаторите споделят, че до момента за двудневната фолклорна програма на събора са подадени заявки за участие от над 700 самодейци. Техните изпълнения са събрани в повече от 20-часова програма. Специални гости в първия ден на Църногорския събор ще бъдат Ансамбъл „Филип Кутев“. Гостите на събора ще имат възможност да разгледат характерните за региона породи животни на „Поляната на животновъдите“. Да се потопят в „Алеята на манастирските производители“ и да си купят домашно и ръчно произведени продукти на фермерския пазар. В рамките на събора ще бъдат създадени и Алея на занаятите, както и улица „Възрожденско село от Граовския край“, където повече от 50 представители, преоблечени в народни носии, от над 15 читалища ще представят местната храна, бит и традиции, ще има още демонстарции на месене на погачи и баници, както и биене на мляко в бучка /бутило/.

По време на Църногоския събор ще бъдат представени изложба на народни носии и изложба, организирана от РИМ- Перник „Уникални църкви и манастири от Брезнишко, Трънско, Пернишко и Радомирско“ и “Граовци в края на XIX и началото на XX век“.

Организатори на събитието са инициативен комитет с председател Кирил Стоев – областен управител на Перник и с участието на Сдружението на работодателите КРИБ-Перник, кметовете на общините в област Перник, общественици, с подкрепата на Министерство на земеделието, храните и горите, Обединени български животновъди и Българската православна църква.

Коментари

коментара