Перничанин събра в книга истини и легенди за Паисий Хилендарски

Днес, 21-ви юни от 16:30ч. в залата на Регионалния исторически музей в Перник перничани могат да присъстват на представянето на книгата „Паисий Хилендарски – истини и легенди за живота и делото му“ от автора й Цанко Живков. 

Живков е най-страстният радетел на тезата, че Хилендарският монах е родом от пернишкото село Кралев дол. Населеното място води дългогодишна битка да измести Банско като родно място на светеца.

Най-важното доказателство, според Живков, е използваният от автора на „История славянобългарска“ диалект, който е характерен за северните части на Самоковската епархия, където се намира и село Кралев дол.

В населеното място има Паисова махала, Паисова чешма. В селското читалище, което носи името на Паисий, е оформен кът със стари документи, свързани с родословието на книжовника и снимки от тържествата в негова чест през 30-те години на миналия век. В Кралев дол има и Паисов род, Паисова кория, училището също носи името на книжовника. През 2014 г. е завършен и преписът на „История славянобългарска“ от 88 жители на селото и близки населени места.

От 1933 г. досега в Кралев дол всяка година се организира празник на Отец Паисий. Първоначално е бил на Кръстовден, след това е преместен на 19 юни, когато е черковното честване на светеца.

Коментари

коментара