Откриват изложба за големия бусински грънчар Петър Гигов

На 17 юни в 15.00 часа в изложбена зала „Военен клуб“ в гр. Брезник ще бъде открита гостуваща изложба, посветена на големия бусински грънчар Петър Гигов – „Троянските пътеки на Петър Гигов“. Представена е от Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства – гр. Троян.

Петър Гигов в продължение на десетилетия е радетел за опазването на грънчарство в Бусинци. Участва в национални и международни изложби на художествени занаяти и приложни изкуства – с. Орешак, Пловдив, „ Етъра”, Москва, Токио, Делхи, Прага, Осло, на световното изложение в Осака. Негови съдове има в българската секция в „Музея на човека” в Париж. През 1963 г. е удостоен със званието „Заслужил деятел на народното изкуство” и е награден с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ I степен.

Ще бъдат показани негови произведения, които се съхраняват във фондовете на Музея на занаятите, придобити при участията му в изложби в Троян и Орешак. От информационните табла посетителите ще имат възможност да се запознаят с живота и мисията на Петър Гигов, както и да разгледат архивни материали – снимки и документи, предоставени от личната колекция на племенника му – Александър Кожухаров, учредител на фондация „Петър Гигов и бусинската керамика“.

Изложбата е част от празничната програма посветена на ден на града -„Видовден”.
На този ден грънчари от Бусинци, Троян. Самоков и други места са разпъвали своите сергии на чаршията в Брезник. Брезничани и гостите купували пъстроцевтните грънци за своите делници и празници.

 

Коментари

коментара