Къщи в Радомирско остават половин година без вода

Няколко къщи в село Владимир, община Радомир, почти всяка седмица остават без вода, а в дните, когато има, налягането й е твърде слабо. Жители на селото се оплакват пред БНТ, че положението е така от Коледа. 

Според потърпевшите проблемът е във ВиК. Казват, че в почти всяка висока точка на селото има проблем с водата. Основно засегнати са две къщи с постоянно живеещи в тях. Но през почивните дни и особено лятото, останалите вили също се пълнят с хора, които страдат от недостиг на вода.

„Махалата е пълна лятото“, твърдят местните.

Семейство си продава имота заради проблема с водата, твърдят местни. Жена на 85 години вече половин година изнемогва, тъй като й е трудно да вади вода от кладенеца. Заради липсата на вода е гръмнал бойлера на едно домакинство.

Досега хората са се опитвали да си решат проблема, като са запознали с него ВиК, общината и областна администрация. Отвсякъде са получавали обещание, че ще направят каквото могат, но до ден днешен нищо не се случвало.

Както и в други населени места, така и в село Владимир имало аварии и теч.

От ВиК-Перник заявиха пред БНТ, че големите аварии са отстранени, а течът, който е локализиран, не е проблем за налягането.

Служител на ВиК се умота пред камерата на БНТ  на въпроса: как може да се реши проблемът на хората.
Той каза, че проблемът засяга две къщи в най-високата част, но бе бързо опроверган от хората. И дори да е така, нямат ли право тези две къщи на нормално водоподаване?

Служителят на ВиК конкретизира, че за да се разреши проблема е нужно да се постави спирателен кран, който да повиши налягането на водата. Проблемът бил обаче, че е нужно да се локализира точното място, за да не се получи така, че друга махала да изпищи от липска на вода.

Силно се съмняваме обаче, че намирането на „точното място“ за спирателен кран е работа на жителите на село Владимир, които като всеки потребител имат право на воден ресурс.

Коментари

коментара