Не е за изпускане! Над 700 участници на пет сцени в града забавляват перничани

Емоции, забавление и детски смях съпътстваха откриването на детско-юношеския Международен фестивал „Арлекин“ през изминалата вечер. Началото бе поставено с атрактивно театрално-музикално шоу, гвоздеят в което бе участието на талантливите млади актьори от ДЮТ “Мускетарите” и златното момиче на ДЮФА “Граовче” Цвети Страхилова. В откриването със своето атрактивно огнено шоу на ТГ “Темп” от град Враца, с режисьор Георги Врабчев.

„Скъпи млади приятели, добре дошли в Перник. Чудесно е, че посрещаме толкова много млади, но вече изградени, талантливи актьори от различни градове в страната, от Италия и Румъния. Изключително съм горд с работата на колегите от Обединения детски комплекс, които изкараха фестивала от залата, за да покажат най-великото изкуство на повече хора, защото тази година той за втори път ще се проведе на много сцени. „Арлекин“ е прекрасна среща на младите и талантливи актьори на Перник, страната и чужбина. Добре дошли тук, на нашите сцени“. С тези думи зам.-кметът на Община Перник Стефан Кръстев откри театралната фиеста.

Фестивалът продължава на петте си сцени. Старт на днешния ден бе даден в пространството пред ГУМ, където магията на куклите очарова десетки деца.

Дървените марионетки на Елфира Синсерус оживяха и чрез танц на емоции омагьосаха публиката.

Участниците в театралния фестивал тази година са над 700 младежи от 23 театрални състави, с 31 спектакли. Специални гости на фестивала са групите от Италия и Румъния. Цялата програма на фестивала е ориентирана така, че да обхваща всички възрастови групи, по отношение на сюжетите на спектаклите – от 4-5 годишните до 18-20 годишни зрители. Най-малките ще се потопят в магията на куклите, където ще общуват отблизо с вълшебните марионетки, ще ги пипнат и ще видят как те оживяват в ръцете на артиста. Ще станат част от това вълшебство и ще запазят спомена завинаги. Ще се насладят на куклен театър и ще видят зад параваните как се случва това. /Открито пространство на „Ларгото“/. За всички останали – игра на открито и закрито, на сценичните пространства на сцената на ДТ „Боян Дановски“, Лятно кино, Театрален салон на ОДК и Минен музей.

Уилям Шекспир, Гогол, Андерсен, Джузепе Спампинато, Матей Вишниеч, Чехов, Ст.Л.Костов, Здравка Каменова, Александър Белтов и други знаменити автори ще заблестят с пълно очарование, чрез играта на талантливите актьори, дошли в Перник, за да го дарят с това богатство.

Коментари

коментара