Филмът за Перник „Нямаш място в нашия град“ показват на фест в Англия

Пълнометражният документален филм „Нямаш място в нашия град“ на Николай Стефанов и Ралица Големанова е селектиран за престижния фестивал в Шефийлд, Великобитания, съобщиха от Националния филмов център (НФЦ).

„Шефийлд Док фест“е третата по големина платформа за документални филми в света. Освен, че показва широк спектър от международни и британски филми, той създава нови таланти като предлага възможности за майсторски класове.

“Нямаш място в нашия град” на режисьора Николай Стефанов и продуцента Ралица Големанова от продуцентска къща „Смарти пентс шутър“ („Smarty Pants Shooter“) е и първата HBO Max копродукция от България. Историята на миньорския град Перник, разказана през ежедневието на група футболни фенове, е селектирана от редица международни фестивали, а есента филмът ще бъде достъпен за гледане в стрийминг платформата HBO Max от широка публика у нас и в още над 15 държави в Европа, разказват от НФЦ.

Документалният филм се фокусира върху футболна агитка от родния град на режисьора – Перник. Героите му са отдадени на успеха на своя отбор. За тях това е цел, в която виждат възможност Перник да се асоциира отново със силата и сплотеността на миньорите, характерни в десетилетията му на процъфтяващ индустриален град.

Камерата на Николай Стефанов проследява обществени и лични кризи, за да покаже какво се крие под коравия външен вид на героите. Днес синовете на миньорите често са изправени пред безработица и липса на възможности. Режисьорът изследва живота им с откритост и неподправен интерес, показвайки, че нищо не е само черно или бяло и че всеки, независимо от средата си, иска по-добър живот за себе си и децата си./БТА

Коментари

коментара