Областният управител на Перник Кирил Стоев на среща в Министерски съвет по въпроса за движението по пътища

Областният управител Кирил Стоев участва в работна среща по покана на зам.-председателя на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Димитър Илиев. 

На срещата присъстваха още зам.-министърът на образованието Мария Гайдарска, експерти на Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ и представители на 15 неправителствени организации. Основен акцент в нея бяха проблемите при провеждането на обучението и изпита при новите водачи на МПС. По време на дискусиите присъстващите се обединиха около това, че сегашните условия на обучение и изискванията към преподавателите (инструкторите) са незадоволителни.

Областният управител Кирил Стоев постави отново на дневен ред и предложението за въвеждане на пробна шофьорска книжка на младите водачи, което да води след себе си определени права и ограничения, а целта е да се намали броя на тежките ПТП. „Според статистиката, водачите със стаж до 3 години са отговорни за 61% от смъртните случаи при ПТП. Трябва да обърнем тази негативна тенденция, длъжни сме като представители на отговорните институции да поставим темата в дневния ред на обществото и да направим широка обществена дискусия. В област Перник ще стартираме кампания по безопасност на движението, която има за цел да обедини усилията на всички институции и организации, които работят в тази посока и да действаме на терен, всеки според правомощията и функциите си, за да получим добри резултати“, заяви Стоев.

Сред обсъжданите въпроси и предложения бяха промяна в изпитните въпроси, въвеждане на интерактивни видеоклипове при теоретичния изпит, разделяне на теоретичното обучение на присъствено и дистанционно, електронизация на цялостния процес по обучение и на водената документация; спешна промяна на учебната документация, регламентираща начина на провеждане на обучението; обсъждане на въпроса за минималната степен на образование за придобиване на свидетелство за управление на МПС.

Коментари

коментара