Пожарникари на проверка в 33 църкви в Пернишко

Пернишките огнеборци с мерки за осигуряване на пожарната безопасност по време на празниците

В навечерието на Великденските празници служители на РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Перник са проверили 33 църкви и 6 места за настаняване. Акцент в проверките е била организацията за пожарна безопасност, осигуряване на условия за успешна евакуация, наличието на пожаротехнически средства за първоначално гасене, обезопасеността на местата за палене на свещи и др. Нарушения не са констатирани. Дадени са указания за ограничаване на предпоставките за възникване на инциденти, както и за стриктно спазване на правилата и нормите за безопасност.

В рамките на предприетите превантивни дейности е предвидено допълнително дежурство на пожарни екипи и на служители, които ще следят за спазването на правилата и нормите за пожарна безопасност. Такива ще има пред православните храмове „Св. Иван Рилски“ в центъра на областния град и „Св. Пророк Илия“ в пернишкия кв. „Мошино“ за времето от 23,00 ч. на 23 до 01, 00 ч. на 24 април.

Дежурни екипи на пожарната са в денонощна готовност да реагират при спешни случаи. Телефонът за връзка е 112.

Спазвайте правилата за пожарна безопасност!

Когато сте у дома: Поставяйте горящи свещи само на безопасни места, върху негорими подложки на разстояние от горими материали. Пазете косата и дрехите си, когато палите свещ. Употребявайте свещи на недостъпни за деца и домашни любимци места. Когато излизате от дома, се убедете, че не сте оставили горящи свещи.
На обществени места: Мислете за своята безопасност и тази на хората около вас. Пазете косата и дрехите, когато палите или пренасяте свещ. Не изхвърляйте безразборно горящи свещи и клечки кибрит.
При влизане в обществена сграда обърнете внимание на схемата за евакуация. Запомнете пътя, по който сте влезли, и местата на противопожарните уреди. При инцидент запазете самообладание и без блъскане се насочете към изходите. Ако е задимено, покрийте устата и носа си с кърпа или дреха и се движете ниско до земята.
В случай на евакуация следвайте указанията на персонала и на пристигналите противопожарни екипи. Помогнете на жените и децата да напуснат първи мястото на инцидента. При необходимост окажете първа помощ на пострадалите или уведомете противопожарните екипи за тяхното местонахождение.

Коментари

коментара