Топлофикация – Перник: Започва отчитането на топломерите след края на отоплителния сезон

„Топлофикация Перник“ ще стартира кампания за отчет на уредите за дялово разпределение след края на отоплителния сезон. Информация относно датите за отчет на клиентите с топлинен счетоводител дружеството ще може да бъде намерена на интернет страницата на предприятието, както и на поставени съобщения във всяка сграда на видно място“, коментираха експертите от топлофикацията на запитване, отправено от клиенти.

„С цел да бъде улеснена работата по извличане на информацията, необходима за изготвянето на изравнителните сметки, отправяме призив към всички клиенти да осигурят достъп на отчетниците на една от двете предварително обявени дати. Според Наредбата за топлоснабдяването, на имотите без достъп или с отказан такъв, ще бъде начислена енергия съгласно методиката за разпределение.“ заявиха от централата. Експертите обясниха, че потребителите могат да поискат корекции по изравнителните сметки, ако това се налага.

От „Топлофикация Перник“ обясниха, че клиентите, монтирали уреди с дистанционен отчет, няма да бъдат посещавани от инкасатори, тъй като за тях процесът се извършва автоматично.

„Отново напомняме, че с приетите изменения в Закона за енергетиката до 2027 г. задължително всички уреди трябва да бъдат с дистанционно отчитане. Промените са изцяло в полза на клиента. С новите уреди потребителите вече нямат ангажимент за осигуряване на достъп за отчет, а възможността да се снемат показанията на всички уреди наведнъж и от разстояние спестява неудобството за клиентите да осигуряват достъп до дома си на отчетниците и да получават по няколко изравнителни сметки заради преработване. Освен това уредите за дялово разпределение с дистанционен отчет позволяват изготвяне на ежемесечни сметки на база реалното потребление, а не прогнозно“ посочиха от „Топлофикация Перник“.

„При дистанционното отчитане няма възможност за човешка грешка при въвеждането на данните от топломера или индивидуалния разпределител. Съвременният метод за отчет позволява по-висока ефективност при „борбата“ с кражбите на топлинна енергия от недобросъвестни ползватели.“ уточниха от дружеството.

Коментари

коментара