Криминален случай от Перник е в списъка на МВР за неосъществени арести заради прокуратурата

МВР разпространи информация за участници в организирани престъпни групи, които продължават незаконната си дейност. Съобщението на министерството е озаглавено „Тенденции и причини за неосъществени от ГДБОП арести от 2018 г. до момента“.

В него се изброяват 15 конкретни разследвания, по които не са осъществени арести заради действия на прокуратурата.

От ГДНП разясняват, че действията по разследванията са били координирани с прокуратурата, като за някои от тях дори са били насрочени дати или срокове за задържани на участници от престъпни групи. Наблюдаващите прокурори обаче отменили насрочените действия по тези 15 досъдебни производства със следните мотиви:

-Висока натовареност на наблюдаващите прокурори от Специализирана прокуратура;
-Допълнително прецизиране на адресите и лицата, спрямо които да бъдат извършени ПСД с оглед тяхното намаляване;
-Неконкретизирано устно разпореждане на Административния ръководител на Специализирана прокуратура.

За спирането или забавянето на работата по тези досъдебни производства, още през октомври миналата година главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров е изпратил писмо до Инспектората на Висшия съдебен съвет. В него той информира за възникващите от това затруднения в разследването на организирани престъпни групи.

От пресцентъра на силовото министерство предоставят списък на 15 досъдебни производства, за които ГДБОП има готовност за действие след санкция на наблюдаващ прокурор.

В тзи списък влиза и случай от Перник:

ДП № ../2019 г. по описа на СБОП Перник, пр. пр.№…/2019 г. на СП за престъпление по чл. 321, ал. 3, ал. 2 от

Наблюдаващ прокурор: И. М.

Извършени действия: В СБОП Перник е получена информация, че от 2014 г. до момента членовете на ОПГ регистрират фирми с фиктивна дейност от типа „липсващ търговец” с цел извършване на дейност против осигурителната система на страната, които в последствие са прехвърлени на лица с нисък социален и образователен статус. От СП е планирана реализация на 23.03.2020 г., която е отложена (първоначално за 17.06.2020 г.). Изготвени са заповед и план за реализация. В хода на разследването по ДП са провеждани срещи с наблюдаващия прокурор, последната – през юни 2021 г., като по субективни причини е уговорено пристъпване към реализация през септември 2021 г. Наблюдаващият прокурор отказва провеждане на СПО.

Останалите конкретни случаи можете да видите ТУК

Коментари

коментара