Областният К. Стоев посрещна министъра на транспорта. Мащабна кампания за безопасност на движението стартира в Перник

Започва мащабна многокомпонентна кампания по безопасност на движението в област Перник, съобщиха от областна администрация в града.

Областният управител Кирил Стоев се срещна с министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев. Двамата обсъдиха важни проблеми за региона, както и приоритетите в държавната политика по отношение на изпълнението на Националния план за възстановяване и устойчивост.

Стоев инициира кампания по безопасност на движението, която да обедини усилията на всички институции и организации, които работят по темата. Поводът за спешната среща с министър Събев е именно в това, че през последните седмици на територията на областта станаха няколко тежки ПТП-та с жертви.

„Необходимо е да обединим усилия и действия според правомощията си и функциите, да направим многокомпонентна кампания, целяща да намали тежките пътно-транспортни произшествия на територията на областта. Сред основните цели са трайно увеличение на грамотността и ангажираността за движение по пътищата и спазване на правилата“, заяви Стоев.

Областният управител постави и въпроса за реализацията на проекта за модернизация на железопътната линия София – Перник – Радомир.

„Това е важен проект за региона, който ще направи по-бързо придвижването на граждани между Перник и София, което от своя страна ще намали натовареността на трафика през Владая“, сподели Стоев. И добави, че има уверението на министъра, че процедурата ще стартира съвсем скоро, а целта му е да се работи при ускорени обороти, което от своя страна да доведе и до по-скоростно изпълнение на проекта.

Железопътният транспорт е приоритет в Плана за възстановяване, като в него се предвиждат нови проекти за влаков състав, дигитализация в сектора и рехабилитация на жп линиите на стойност 729 млн. лв.

Коментари

коментара