Данък мотор в Перник – сред най-високите в страната, искат намаление

Председателят на групата съветници от партия ГЕРБ Денислав Захариев отново постави на дневен ред пред общинската администрация въпроса за намаляване на данъка на моторите.

Същата тема беше дискутирана в края на миналата година и тогава стана ясно, че Община Перник е една от трите общини в България с най – висок данък за този вид моторни превозни средства.

Захариев припомни хронологията от миналата година, когато имаше поет ангажимент от Общината да създаде комисия или работна група и предложението за промяната на данъка да влезе в дебат.

„Това беше подкрепено и от други колеги от ОбС, но вече сме средата на април и още нямаме сформирана работна група. Ще дойде пак края на годината и няма да сме готови с проект за изменение на наредбата в тази част и данъкът ще се запази в същите размери“, посочи Захариев.

Той уточни в залата, че за един автомобил 1000 кубика данъкът е 100 лв, а за мотоциклет 1000 кубика той е 200 лв. Другата огромна разлика е, че мотоциклетът може да се използва 6 месеца в годината, а автомобилът ежедневно. За пример беше даден и че на едно паркомясто могат да се съберат 4 мотоциклета.

„За мен е много важно парите на перничани да не ходят в други общини като Кюстендил, Трън, Земен, Брезник, където се регистрират моторите в момента. Затова настоявам възможно най-бързо да бъде сформирана комисията от експерти от Общината и Общинския съвет и да бъдат набелязани промените, за да може догодина да успеем да го намалим данъка”, заяви Денислав Захариев и допълни, че с голямо удоволствие също би участвал, въпреки че не кара мотоциклет.

На заседание присъстваха и членове на мото обединението, които са потърпевши от ситуация, и са готови да съдействат на работните групи.

Коментари

коментара