Директорът на Топлофикация Перник: За да има ефект от всички зелени политики, трябва всички държави да следват една и съща цел

Стараем се да гарантираме чисто производство на енергия, но какво значение имат усилията на едно малко българско дружество, или на цяла Европа, ако има големи държави, които нямат политика за по-екологично производство? 

Това коментира директорът на Топлофикация Перник инж.Чавдар Стойнев.

„Според плана за възстановяване и устойчивост страната ни планира инвестиции в батерии за съхранение на енергия. Аз съм съгласен, инициативата е много хубава. Но някой помисли ли колко време ще използваме въпросните батерии, които са огромна инвестиция, докато дойде момент да ги подменим и дали са дългосрочно решение? За производството на батерии са необходими литий, кобалт, никел, графит и още други материали, които са изчерпаеми и се смята, че запасите не са достатъчни, за да задоволят за дълго търсенето, още повече, че то непрекъснато се увеличава. Тези метали имат стотици приложения и е невъзможно целият добив да се използва единствено за батерии, слънчеви и вятърни паркове.“ каза изпълнителният директор на Топлофикация Перник инж. Чавдар Стойнев по повод намеренията инвестиции в батерии за съхранение на енергия във връзка с изпълението на целите за зелено производство.

Във връзка с усилията на Европа за екологично производство на енергия инж. Стойнев посочи, че много държави извън Европейския съюз не планират премахване на въглищата, а напротив строят нови мощности, което в никакъв случай няма да доведе до реализация на целите за намаляване на парниковия ефект.

„Топлофикация Перник ще използва екологичния природен газ за производство на енергия. Правим, каквото е по силите ни, за да гарантираме чисто производство на енергия, но какво значение имат усилията на едно малко българско дружество, или на цяла Европа, ако има големи държави, които нямат дори политика за по-екологично производство на енергия?“ каза инж. Стойнев.

Инж.Стойнев даде за пример Китай и Русия, чиито планове не включат спиране на използването на въглища.

„Русия заяви, че няма намерение да намалява производството на твърди изкопаеми горива през следващите десетилетия. Междувременно Китай обяви строителство на 43 нови електроцентрали на въглища. Добивът във вътрешна Монголия бе увеличен с колосалните 100 милиона тона. Европейските лидери, които толкова силно подкрепят Зелената сделка, замислят ли се, че въглеродните емисии на Китай вече надхвърлят общите емисии на всички развити страни в света?“ каза инж. Стойнев.

Според експерта, за да има ефект от всички зелени политики, трябва всички държави да следват една и съща цел. В противен случай, всички усилия са на вятъра.

Коментари

коментара