Създателят на филма за пернишките ултраси – израснал по улиците на града

Нямаш място в нашия град“ – с това леко смразяващо заглавие е наречен дебютният пълнометражен документален филм на Николай Стефанов, избран от НВО Мах да е първата оригинална продукция от България, която ще бъде излъчена на стрийминг платформата, пише 24 часа.

Филмът разказва за група футболни фенове в миньорския град Перник. След разпадането на тоталитарния режим през 90-те години на миналия век потомците на поколения горди и силни мъже, работещи под земята, трябва да се изправят пред суровата реалност на несбъднатите обещания към работническата класа.

В 81-минутния филм-наблюдение футболните фенове яростно прегръщат своя отбор като източник на идентичност, символ, осигуряващ усещане за братство, разказва за филма сп. „Варайъти“. Те са забелязали лентата по време на премиерата й на престижния фестивал за документално кино CPH:DOX в Копенхаген.

Главният герой е Цецо – скинхед и самотен баща. Заедно с много други мъже в Перник той често прекарва уикендите си на градския стадион, за да гледа мачовете на местния отбор. Животът му обаче се променя, когато се разболява сериозно и се налага да прекара месеци в болница. Бавно и внимателно филмът отива отвъд племенния манталитет и понякога грубите прояви на стадиона, за да покаже, че хората в Перник споделят желание за различен и по-добър живот.

Режисьорът Николай Стефанов израства по улиците на Перник и това му позволява да разкаже историите на героите си, обяснява той самият пред „Варайъти“. Стефанов познава някои от тях от повече от 20 години. Не е такъв случаят с главния герой на филма, с когото се запознава на стадиона. Макар че срещата им започва почти катастрофално, с времето той позволява на режисьора да види и друга негова страна.

Снимачният процес трае почти три години, като Стефанов използва архивен материал, за да покаже историята и развитието на Перник като индустриален център на България. Филмът е заснет изцяло от ръка, което кореспондира с динамичния живот на героите. Той отива отвъд футболната линия, обръщайки внимание на важни социални теми.

Освен агресивен заряд, филмът притежава и специфичен хумор, който идва от самите герои, обяснява режисьорът. По думите му гражданите на Перник имат сурово чувство за хумор, което може да бъде и шокиращо, но същевременно е пълно с живот.

Филмът е продукция на българската компания Smarty Pants Shooter, ръководена от продуцента Ралица Големанова. Той ще излезе в стрийминг платформата на HBO Max през есента на 2022 г. Междувременно богатият му фестивален живот продължава с прожекции на престижните фестивали Vision du Reel в Швейцария, Movies That Matter в Холандия, DOK.fest Munich в Германия, Krakow Film Festival в Полша и други.

Коментари

коментара