Сегашната картина в енергетиката не може да послужи като основа, а като урок за развитието на Топлофикация Перник

Преди седмица заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс заяви, че ЕК ще подкрепи държавите от ЕС, които преценят да запазят за по-дълго употребата на ядрена енергия и въглища заради последиците от войната в Украйна.

По същото време на извънредна сесия на Общинския съвет в Перник общински съветник зададе въпрос на изпълнителния директор на топлофикация – инж. Чавдар Стойнев каква ще бъде цената за абонатите, ако в летните месеци дружеството работи на газ. Два са неоспоримите факта.

Ако България нямаше въглища в този момент, кризата при евентуално спиране на природния газ от Русия щеше да е не просто тежка, а катастрофална.

Правителството прави усилия да осигури запаси, но те не могат да бъдат неизчерпаеми и за дълги периоди.

Изцяло на газ работят няколко големи топлофикации – София, Пловдив, Бургас, Плевен, Велико Търново, Враца както и редица индустрии – стъкларската, циментовите и торовите заводи. От друга страна над 60% е производството на електрическа енергия от въглища и около 30% от АЕЦ Козлодуй. Ако освен изброените топлофикации, въглищните централи бяха вече преминали на 100% природен газ, ситуацията щеше да е наистина страшна. Това са много хипотези в краткосрочен план, които само ни показват какви грешки бихме могли да допуснем.

Ако цената на природния газ остане толкова висока, колкото показва моментната ситуация, също би се стигнало до сериозен проблем. Историята обаче ни учи, че след високата цена на каквото и да е се правят много усилия за задоволяване на пазара и в резултат на това пренасищане цената се връща назад.

Хоризонтът напред, с който работи инж. Чавдар Стойнев, както и предишните ръководства на Топлофикация Перник е далеч по- дългосрочен. В едно свое интервю той казва:

Топлофикация Перник е дружество със сериозна 70 годишна история, но преди всичко предприятие с бъдеще. Вярвам, че експертният потенциал, който имаме, желанието и усилията, които се влагат, чертаят именно далечния хоризонт напред.“

„Когато планираш устойчиво бъдеще за следващите поне 30-50 години нито можеш да залагаш на моментни променливи фактори, нито знаеш със сигурност какви биха били те след 5,10,15 години.

„Всяко време има своите предизвикателства. Но да работиш с дългосрочна визия означава да заложиш поне 2-3 различни горива. Така, ако реколтата е лоша, ще се произвежда в по – голяма степен с природен газ или ако цената му е като в момента може да се увеличи делът на биомаса. Това е отговорното планиране към крайните ни потребители, което ще позволи оптимална цена. Никой не е успял, като е тичал след събитията, а като е предвиждал различни хипотези и е правил изпреварващи ходове.“ казва още инж .Стойнев

Възможността, за която говори заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс, ще даде още глътка въздух на централите да направят прехода, както и на хората, и бизнеса да се справят с иначе непосилните сметки. Но това е краткосрочно решение, което не отменя дългосрочната визия на Зелената сделка.

Затова и Топлофикация Перник се оглеждат в нови газови когенерации на реномиран американски производител.

„Времето за монтаж, което ще се спести при тези когенерации е ключов фактор в крайното ни решение. Освен това имаме пример в България за тяхната безпроблемна работа вече близо 15 години.“ смята инж. Стойнев

И ако до този момент решението включва природен газ, биомаса и въглища до пълното им заместване, то не означава, че с това се слага точка.

Предходният изпълнителен директор инж. Любомир Спасов работи по амбициозен проект за производство на водород, който да замести част от въглищата в ТЕЦ Бобов Дол. Инженер Стойнев следи внимателно този процес, защото добрите практики могат да бъдат прилагани и в Топлофикация Перник стига да са технически и икономически възможни решения.

В този момент е важно, че Топлофикация Перник работи на въглища и абонатите и плащат едни от най – ниските сметки в страната.

В този момент е важно, че Топлофикация Перник работи разумно за постигане на чисто производство и изпълнение на параметрите на Зелената сделка.

Подобряване на качеството, максимално оптимизиране на цената и преминаване към 100% екологично производство са цели за утре, по които са започнали работа днес.

Само бъдещето ще покаже колко е далновидна и устойчива визията им за развитие.

 

Коментари

коментара