Беновска разпитва директорът на ТЕЦ-а в Перник

Чавдар Стойнев Беновска

Директорът на Топлофикация Перник нж. Чавдар Стойнев гостува в предаването по радио К2 –  „Беновска пита“.

„Как ще се отоплява България и как ще работи, питам директно най-голямата централа, след АЕЦ „Козлодуй“, или най-старата?“, попита водещата Илиана Беновска. Чавдар Стойнев отговори, че ТЕЦ „Перник“ има 70 годишна история, миналата година са били честванията. Той заяви, че България ще се отоплява основно на твърдо гориво.

Беновска продължи: „Знаете модерната схема – „зелената сделка“, затваряме мините, премахваме течните горива!“. Събеседникът ѝ отговори, че и ние вървим в тази посока. ТЕЦ „Перник“ е подал заявление за съвместно изгаряне на твърди горива и биомаса през 2019 г. В момента има проект за изграждане на нова когенераторна инсталация на природен газ. Тя е на етап няколко месеца преди пускане в употреба. Правят се довършителни работи, остава да се направят последни проби на съоръженията преди включването им в експлоатация. Предвижда се летният режим на централата да поеме само когенераторната инсталация. Това ще даде възможност за по-мащабни и продължителни ремонти, за да се даде надеждност на старите съоръжения. Става въпрос за котли, турбогенератори и всички останали спомагателни съоръжения.

„Казахте, че ТЕЦ „Перник“ е най-старата централа, но сега ще Ви попитам какъв е животът? Знаете, че ядрените централи имат определен живот. Тук изключвам световният стремеж, знаете, че и ние, и Полша, и Унгария, и други държави обжалваме затварянето на въглищните централи и това още не е решено в Европа, макар че обмисляме различни срокове?“, попита Беновска.

Чавдар Стойнев отговори, че политиката на Европа е към намаляване на въглищните централи. Ресурсът е изчерпаем и вече сме към края му. Водещата отбеляза, че България има още запаси. Събеседникът ѝ отговори, че запаси все още има, но тяхното количество намалява, намалява и качеството им. Но с инвестиции в съоръженията те могат да се експлоатират още дълги години.

„Сега в тази енергийна киза, освен, че искате да минете на газ, вие употребявате и ток в производството. Колко са разходите ви за ток?“, попита водещата Илиана Беновска.

Чавдар Стойнев отговори, че ТЕЦ „Перник“ произвежда и ток, който консумира, което ги прави независими от борсовите цени. Себестойността на тока, който централата произвежда, се увеличава. Цената на газта непрекъснато се увеличава, а доставките вече стават несигурни. „

Не искам да Ви въвличам в политика, но една от политическите тези е, че това противопоставяне между САЩ и Русия е за завладяването на Европа от страна на САЩ, също и за шистов газ. Обяснете шистовият газ пригоден ли е за вашата централа?“, попита Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че централата може да работи на природен газ, метан.

Чавдар Стойнев Беновска

Ценаната на услугите, които предлага ТЕЦ „Перник“.

„Как се отразява тази енергийна криза на вашите потребители, вие сте известни, ТЕЦ „Перник“, че сте с най-ниските цени?“, попита Беновска.

Чавдар Стойнев отговори, че централата работи на регулирания пазар, ежегодно се подават заявления за цените и в момента цените, които предлагат, са едни от най-ниските. „Какво коства на дружеството това?“, попита Беновска. Събеседникът ѝ отговори: „Коства много по-малко приходи, което ни ограничава откъм разходи за инвестиции, ремонт и въвеждане на нови съоръжения!“.

Авариите.

Водещата припомни, че наскоро е имало авария. Чавдар Стойнев обясни, че централата е огромно съоръжение, съвкупност от много малки. Той каза: „Ако Ви дам пример с автомобил, когато аварира един агрегат, който е малък, спира целият автомобил. Причинихме неудобство на гражданите, за което ползвам вашия ефир да се извиня официално! Но ремонтните групи отстраняват авариите по най-бързия начин!“.

Каква е алтернативата, ако спре временно топлоподаването?

„Мислила съм си, понеже Перник целият е топлофициран, ако случайно, по различни причини, ТЕЦ-ът спре, как ще се топлят хората?“, попита Беновска.

Чавдар Стойнев отговори, че алтернативата е на твърди горива, което е много по-замърсяващо. Другата възможност е на ток, но цената там също не се знае дали няма да тръгне нагоре. Не е ясно и системата дали ще може да издържи, ако се натовари прекомерно.

„Доколко биомасата продължава да е актуална, Вие казахте, че от 2019 г. имате заявка. Имахте перипетии с доста министри. Как ще се реши този деликатен въпрос? Винаги се подозира, както се казва в Хамлет – „Има нещо гнило в Дания“, подозира се, че има нещо нередно, незаконно?“, попита Беновска.

Чавдар Стойнев отговори: „Има контролни органи, които ни гледат под лупа. Иначе няма как да не се върви към биогоривата, като по-чиста енергия. И от емисии сме много притиснати, цените скочиха в пъти. Така че трябва да оцеляваме!“.

„Как се разбирате с новия министър Борислав Сандов, общувате ли?“, попита Беновска. Чавдар Стойнев отговори, че пряко не общуват. Водещата попита има ли някакви нови, драстични разпоредби в сектора. Събеседникът ѝ още веднъж заяви, че до момента нямат някаква по-специална комуникация с новия екоминистър. Централата извършва нормалната си дейност.

Кариерата му в ТЕЦ „Перник“.

Чавдар Стойнев обясни, че е директор на ТЕЦ „Перник“ съвсем отскоро. Преди това има 16 години стаж от най-ниското стъпало до началник. Преминал е поне през 10 позиции до момента. Водещата попита това не е ли голяма отговорност? Събеседникът ѝ отговори: „Голяма отговорност, много работа, събираме силен екип и продължаваме напред!“

„Станахте ли разпознаваем в Перник, когато има проблем с ТЕЦ-а?“, попита водещата. Стойнев отговори: „Аз съм разпознаваем отдавна, хората ме познават, които са в средите около ТЕЦ-а!“. Беновска отбеляза: „Но винаги има виновен, нали?“. Събеседникът ѝ отговори, че вече е свикнал, старае се да не дава поводи за недоволство.

Подаръците.

Беновска се обърна към госта си: „Шеговит въпрос – червена или зелена ябълка сте в енергетиката?“. Той отговори: „Все още съм „зелена ябълка“, уча се!“.

„Искам да Ви подаря, понеже сме граждани на тази държава, избиратели сме, Вие сте млад човек, трябва да си знаем правата. Подарявам Ви една Конституция!“, продължи Беновска. Чавдар Стойнев благодари и на свой ред каза: „Аз искам да Ви подаря една историческа книга, понеже в момента се пише нова история – „Речите, които промениха историята“! Пожелавам Ви новата история да бъде по-добра за всички!“.

Комуникацията с клиентите.

„Благодаря Ви за този разговор! Трябва да има повече, казвам го като медиен човек, трябва да има повече обяснения за хората, за да знаят, когато получават една услуга, защо я получават в този вид. Когато се обяснява, виждате, че всяко правителство остава на власт или пада, използвам политически сравнения, когато е комуникативно. Вие ще подобрите ли комуникационната стратегия на ТЕЦ „Перник“?“, попита водещата.

Чавдар Стойнев отговори, че се опитва да подобрява всички неща, които до момента смята, че не са били правени и да надгражда започнатото. Той добави: „Част от тези неща е и комуникацията. Гражданите се информират за всяка авария, опитваме се да отговаряме на техните въпроси изчерпателно!“.

Можете да видите цялото предаване  тук:

Коментари

коментара