Кое моторно масло да изберем?

13012/files/image/smqna-maslo.jpg

Чудите се кое моторно масло да изберете? Всъщност, изборът на масло не е чак толкова труден – двете най-важни неща са колко дълго ще обслужва автомобила и дали няма да повреди по някакъв начин двигателя му. Сега ще разгледаме основните фактори за избор  на такова масло.

Основната функция на едно моторно масло е да предпазва двигателя и отделните му части от ненавременно износване. То образува тънък филм върху металната повърхност, предотвратявайки протриване и надраскване.

Защита от корозия

Благодарение на образувания тънък филм, частите на двигателя няма да хванат ръжда. Охлаждащите двигатели имат подобен ефект, като предпазват и радиатора от корозия.

За едно моторно масло също е много важно да отстранява продуктите от изгарянето на горивото /сажди/, както и тези от износване на метала /стружки/. За съжаление, пълното изгаряне на горивото и липсата на триене е невъзможно. Но маслото върши отлична работа за премахване на твърди частици от автомобилния двигател.

Разсейване на топлината

Моторното масло предпазва двигателя от прегряване. Преносът на топлина от смазаните повърхности е доста висок, така че прегряване би могло да се случи само ако отделни части на охладителната система се повредят.

Вече стана ясно колко важни задачи изпълнява едно моторно масло.

Добрият избор може да предотврати бързото износване на двигателя, да подобри топлинния баланс и дори да намали разхода на бензин/дизелово гориво.

Подмяната на моторно масло

Много шофьори са убедени, че почти всяко моторно масло е подходящо за шофиране в умерен климат. Но не е така. И има сложна класификация с много добавки, тоест, различни характеристики на маслото

Като правило маслото се сменя, когато:

  • Когато е време за планирана смяна. Най-добре прочетете препоръките на производителя на коли – в него ще намерите подробни обяснения.
  • Когато майсторът в сервиза ви препоръчва. Специалистът може да определи дори на око колко и при какви условия е използвано моторното масло. Ако той ви посъветва да направите подмяна, не бива да пренебрегвате мнението му.
  • Когато сте си купили кола на старо. Не се знае дали бившият собственик се е грижел за него и дали изобщо е сменял маслото. Проверката на състоянието му е достатъчно лесна за опитен майстор.
  • Когато външният вид на маслото се е променил. Ако течността е станала гъста и наситено черна , това показва често прегряване на двигателя и кипене на маслото. Определено трябва да го смените. Друг вариант е когато цветът се е променил поради навлизането на голямо количество продукти от горенето, както и охлаждаща течност от охладителната система.

С течение на времето маслото ще потъмнее. Но в случай на смесване на масло и охлаждаща течност има причина за безпокойство, тъй като охладителната система трябва да бъде херметизирана и течността от нея не бива да се смесва с масло. Само специалист може да потвърди такова предположение. Определете нивото на маслото и вижте как изглежда на пръчката. Новото масло има цвят на слабо кафе, а старото масло представлява черна вискозна каша.

 

Как да изберем и кога да сменим моторното масло?

Ето по-важните неща, които да имате предвид.

Изберете марка, сравнете параметрите. Ако нещо не е както трябва, потърсете друго.

Разгледайте опциите и изберете марка. Важно е характеристиките да са подходящи за вашия автомобил, а чак след това обърнете внимание и на марката.

Не е подходящо да се оценява ново масло по неговия цвят, тъй като по-голямата част от добавките в него са с няколко нюанса по-тъмни от чистото масло.

Сменяйте моторното масло на всеки 10 000 километра. Дори най-доброто решение би било смяната след 7000-8000 километра. Ако смяната се случи по-късно, следващата трябва да последва по-рано за съответния пробег. Закъснението води до ускорено износване на частите на двигателя.

Разликата между ново и старо моторно масло

Имайте предвид също така, че прясно смененото масло бързо ще потъмнее. То съдържа алкали, които спомагат за почистването на двигателя и неутрализирането на киселинния кондензат. Да, ще остане течно за дълго време, но не е нормално бързо да стане изцяло черно. Това, което може да обясни бързото потъмняване на маслото, е неговото често и продължително прегряване или лошото му качество.

Коментари

коментара