Двуетажни влакове тръгват между Перник и София

Двуетажни влакове тръгват между Перник и София. Идеята е на правителството, а целта е да се върнат пътниците към железниците и да се намали използването на автомобили.

В работните дни между 25 и 30 хиляди души напускат Перник, за да отидат на работа в София. Около 1000 от тях избират железницата. За да стигнат до столицата, останалите 90% ползват личните си автомобили.

За целта със средствата от Плана за развитие и устойчивост се предвижда да бъдат купени 42-е мотриси, като 7 ще са двуетажни – именно, за да привлекат пътуващите от периферията към големите градове. Влаковете ще трябва да развиват 160 километра в час., съобщава телевизия ON AIR Bulgaria.

„Те ще бъдат използвани там, където има най-голям трафик – това е основно по линиите Перник – София и Своге – София“, добави Чаушев.

За 14 междуградски направления ще бъдат закупени 20 електрически мотриси, които да могат да развиват максимална скорост до 200 километра в час. И макар тази скорост в железопътната индустрия по света в последните 30 години да е нормална, у нас тя няма как да бъде достигната по две причини.

Първо – в България проектната скорост на модернизираните жп трасета е 160 километра, а по нерехабилитираните е много по-ниска и на доста места допълнително намалена заради безопасността.

Инвестициите в железниците би трябвало да намалят въглеродните емисии от останалия транспорт.

Няма как държавата ни да отговори на изискванията за „зелена сделка“, ако ние оставим железниците с толкова малък пазарен дял„, уточни министърът на транспорта Николай Събев.

Окончателният срок за приключване на проектите по Плана за развитие е средата на 2026 година.

Коментари

коментара