Здравка Евтимова за филма по неин роман: Романът ми не е за живота на Райко Кръвта

Както вече писахме, режисьорът Валентин Гошев получи финансиране и е на път да създаде филм за Перник по романа на нашата писателка „Четврътък“. 

Действието на “Четвъртък” се развива в Перник. В сюжета, също съвременен пернишки, са замесени четири млади жени – две от тях много богати, а другите не толкова заможни. Интригата се върти около жена на богат бизнесмен, дъщерята на Райко Кръвта (името му е истинско във филма, макар в живота Райко да има син), която управлява имотите му след неговия разстрел. Интересен персонаж е и студентка масажистка, както и сервитьорка от пернишка кръчма.

Какво мисли за създаването на филм по неин роман самата Здравка Евтимова. Ето как коментира тя:

“Романът ми не е върху живота на пернишкия мафиот Райко Кръвта. Надявам се да стане правдив, защото той не характеризира мутрите, а по-скоро мрачната среда по това време, нищетата за младите хора, които напуснаха България заради мутрите. Не познавам Райко Кръвта, въпреки че сме от Перник, но знам как майки плашеха децата си вместо с Баба Яга с него: “Заспивай, че ще извикам Райко Кръвта”. Този човек е имал възможности да помага на обществото, но напротив – избрал е друго и по този начин е унищожил сам себе си. Много ми се иска романът ми да не показва живота на този човек, да не се плъзне по повърхността, а да наблегне на съвсем други неща”, каза пред “България Днес” Здравка Евтимова. “Иначе съм впечатлена от режисьора Валентин Гошев. Той е умен човек, прозорлив и ми харесва как мисли”, категорична е Евтимова.

“Много интересен филм ще се получи от сценария на голямата ни Здравка Евтимова. Не знам точно в кой персонаж ще се въплътя все още, но няма как да не се съглася да участвам в продукцията”. 

Така актьорът Влади Карамфилов обясни участието си в лентата “Четвъртък” на режисьора от Благоевград Валентин Гошев, който спечели 600 000 лв. държавно финансиране. Сценарият на филма ще бъде направен по едноименния роман на Здравка Евтимова, която е сред най-превежданите и награждавани в световен мащаб български писатели.

“Вече съм работил с нея, преди години правих късометражка по разказа й “Кларинет”. В него играех аз, Игор Дамянов и Любчо от Петрич. “Четвъртък”, върху който работя, е сред 100-те най-добри романа, писани от славянски автори, преведен е на италиански и китайски, великолепен”, каза режисьорът на филма Валентин Гошев. Той е поканил много от популярните ни лица, с които иска да работи – Влади Въргала, Ели Колева, Иван Юруков, Игор Дамянов, Ицко Финци…

“Интересен сценарий, с удоволствие ще се включа в него, стига да мога да допринеса филмът да се получи”, смята и Ицко Финци, актьор, с когото още не е говорил режисьорът.

Това е втори филм за Валентин Гошев. Първият му пълнометражен бе “Самотни сърца”. “Надявам се до края на годината да съм готов с всичко и да започнем снимките, като дотогава ще търся и спонсори”, казва Гошев.

Коментари

коментара