Почетоха жертвите на комунизма в Перник

Перник отдаде почит към жертвите на комунистическия режим пред паметника им в центъра на града . Структурите на политическите партии ГЕРБ и СДС, народният представител Кирил Ананиев, общински съветници от двете политически сили от областта поднесоха цветя пред паметното място.

„ 1 февруари е една от най-черните дати в българската история. Това е датата, на която т.нар. „Народен съд“произнесе нечовешките си присъди по отношение на цвета на българската нация . Избити бяха регенти, народни представители, министри, университетски преподаватели – цвета на българския народ. Присъдите на съда са незаконни. Освен тези хора, след преврата на 9 септември 1944 г., безследно изчезнаха хиляди българи”. С тези думи се обърна към обществеността Юлиан Ситарски, сътрудник на депутата в Европейски парламент от Европейската народна партия /Християндемократи/ Александър Йорданов.

По думите му, днес почитаме паметта и свеждаме глава в знак на уважение и почит към всички именни и безименни герои с надеждата, че тези времена и тези събития никога няма да се повторят.

„В област Перник има много места, на които са били разположени лагерите за инакомислещите – Куциян, Богданов дол, Бела вода и др. В тези места още звучат стенанията и мъките на измъчваните и избити хора. Нека тази дата не бъде забравяна никога от поколенията и да не спираме да говорим за събитията, свързани с нея. Познаването на съвременната българска история помага на настоящите и бъдещи поколения да изградят дух на свободомислие и демократично действие”, заяви Юлиан Ситарски.

1 февруари официално е обявен за Ден на почит към жертвите на комунистическия режим през 2011 г. от правителството на Бойко Борисов. Това става по предложение на президентите Жельо Желев и Петър Стоянов.

Коментари

коментара