Кои са те? Непоказвани снимки на лекари и пациенти от пернишкия Профилакториум

Държавен архив – Перник подготвя серия от публикации за „ангелите в бели престилки“, съобщиха от институцията. Фотографии, документи и спомени ще осветят лицата и имената на хората, практикуващи най-хуманната професия – от мобилизирането им по време на войните за национално обединение в първата половина на ХХ век до последните години на ХХI век.

Във фонда на архива е постъпил албум със снимки за предлаганите в бившия профилакториум рехабилитационни услуги през 70-те години на ХХ век.В здравното заведение са работили 107 души медицински и обслужващ персонал и то било е предназначено за първична профилактика на работници, без откъсване от производството; работещи при повишен за здравето риск; вторична профилактика на рецидивите при някой хронични заболявания; долекуване и възстановително лечение в следболничен период. Първоначално сградата разполагала с 230 легла, разпределени между 50 предприятия, участващи в издръжката на Профилакториума.

В цяло крило на болницата е разположена физиотерапия, здравното заведение има и голям физкултурен салон с 6 м височина, огромна столова, кухни, пералня, работилници и дори киносалон. Завидна е и базата за водолечение – басейн с приспособления за спускане на тежко болни в инвалидни колички, сауна,тангентори, вани.

Сградата е четириетажна, масивна, с разгъната застроена площ 11 000 кв. От 1970 до 1990 г. профилакториумът е бил база на Института по физиотерапия, курортология и рехабилитация – Овча купел, София. В момента община Перник е едноличен собственик на капитала. Сега тук се лекуват болни от инсулт, инфаркт, посттравматични състояния и др./БТА

Коментари

коментара