Младежите от Перник масово искат да емигрират

Младежите на Перник са позитивно настроени към своята община, сочат резултатите от изследване, направено в периода август – октомври 2021 г., публикувано на сайта на Общината. Младите хора харесват града и околностите, припознават ги като близки и относително привлекателни. 

Отношението към местната реалност е много по-положително, в сравнение със същото спрямо България, като цяло, сочи изследването. Местната власт се ползва с одобрението на младите, съобщава БТА.

На този етап основните посочени проблеми пред младите са свързани с образованието, последвани от перспективата за бъдеще, работа и заетост. Сред младите жители на общината се срещат повече висшисти, за сметка на младежите с ниско, или без образование. Регистриран е относително висок потенциал за емиграция, който няколко пъти надвишава средния за страната във възрастовата група 15-29 г.

Възможностите за спорт и свободно време не са сред най-често споменаваните проблеми. Ако се изключи времето с приятелите и семейството, превес сред предпочитанията за свободното време имат по-скоро автономни и самостоятелни занимания – слушане на музика, разпускане, гледане на филм, четене на книги. На втори план остават колективни и социални активности като доброволчество, творчески занимания, спортуване, посещение на младежка организация.

Сред младежката общност на Перник има голям потенциал за гражданска активност и включване. Значителна част от младежите биха се включили в занимания, свързани с доброволчество, членство в младежки организации или активности, провеждани от общината. Младите перничани са относително по-активни в сравнение със своите връстници в страната, посочва изследването.

В община Перник живеят над 10 000 млади хора на възраст 15-29 г.

Коментари

коментара