Kaufland с престижна награда от Германия

Иновация в логистиката от Kaufland с най-престижната награда за сигурна и безопасна работа в Германия
Разработеният от Kaufland сгъваем метален палет налага нови стандарти в логистиката

Иновативният сгъваем палет на Kaufland получи „Златната ръка“ – най-престижната награда в Германия, която се връчва на компании, осигурили най-безопасни и сигурни условия на труд за своите служители. Отличието е едно от 9-те спечелили от над 100 подадени проекта в кампанията на BGHW – браншовата организация под контрола на Министерството на труда и социалната политика, която отговаря за безопасния труд съгласно закона в Германия.

„Сгъваемият метален палет се приема изключително добре от заетите в сферата и е напълно приложим и за други компании с логистични нужди“, коментират от журито на конкурса.

Водени от убежденията си за безопасен труд като един от основните приоритети на Kaufland, България е и сред пилотните страни (след Германия и Словакия), които въвеждат палета. Едно от ключовите му предимства е ергономичността – тестван и разработен специално на височина от 1,2 метра, за да бъде удобен за служителите в логистика и филиалите и да бъдат предотвратени потенциални травми. Също така той повишава продуктивността с 10%, жизненият му цикъл е 10 години и във всеки един процес от ежедневната работа спестява ресурси.

С въвеждането на металния палет годишно се пести стреч фолио, достатъчно да се обиколи земното кълбо два пъти. Това е възможно, благодарение на страничните му сгъваеми стени, които придават стабилност на товара при транспортиране и позволяват значително по-малко опаковане. Конструкцията му позволява и всеки камион да бъде оптимално натоварен до пълния си капацитет и да се пестят въглеродни емисии от обратни транспортни курсове.

„Сгъваемият метален палет ще промени света на логистиката. С инвестиция от 4,8 млн. лв. ние работим с тази иновация и съм горд, че България е сред страните, които дават своя добър пример за устойчив бизнес, съобразен с нуждите и безопасния труд на своите служители“, сподели Емил Димитров, ръководител направление „Логистика“ в Kaufland България. Той допълни, че в логистичния център на Kaufland в с. Стряма биват комисионирани и транспортирани 1.1 млн. палета годишно, от които 40 % са сгъваемите метални палети, като тенденцията е този процент да расте. Към момента палетоместата за складиране на стока в най-големия логистичен център в ритейл сектора на Балканите са 115 000, а в продуктовото портфолио на компанията има над 20 000 качествени продукта.
Нововъведението на Kaufland е част от последователната устойчива политика за социална отговорност на компанията, която се развива с разнообразни дейности в различни направления. Ефективно използване на ресурсите, намаляване на екологичния отпечатък и насърчаване опазването на околната среда са част от целите в областта на логистиката на водещата търговска верига у нас. Kaufland България е първата компания от европейското семейство на Kaufland, която внедрява „зелена“ доставка на локално ниво и в която над 90% от нея се извършва с камиони, задвижвани с природен газ (CNG). Компанията подкрепя развитието на „зелена“ логистика у нас и от 2018 г. броят на CNG камионите, които обслужват доставките на Kaufland, непрекъснато се увеличава. От 2019 година Kaufland използва и т.нар. EPS (Euro Pool System) каси, които са сгъваеми, 100% рециклируеми и за многократна употреба. С тях компанията спестява обратни транспортни курсове, което от своя страна води и до ограничаване на въглеродни емисии.

За Kaufland България:

За Kaufland България: Kaufland България е лидер в сектора на търговията с годишен оборот от близо 1,6 млрд. лв. и един от най-големите работодатели в страната с екип от близо 6 500 служители. През 2022 г. компанията разполага с 61 хипермаркета в 35 града. От старта си през 2006 г. в България до днес Kaufland се стреми да стимулира националната и регионална икономика и инфраструктурата по места с общи инвестиции от 1,6 млрд. лв. Компанията непрекъснато развива своята политика за устойчиво развитие и под мотото „Действията носят промяната“ се ангажира с различни социални и екологични дейности – от използването на енергийно ефективни технологии и проектирането на нови сгради с мисъл за природата, през подкрепата на уязвими групи до намаляването на пластмасата.

Коментари

коментара