Директор зове: Извънредната ваканция трябва да е минимум 7 дни

Миналата седмица беше регистрирано четирикратно увеличение на случаите на COVID-19 сред учениците. Вследствие на това от Съюза на работодателите в образованието поискаха извънредна ваканция – от 28 януари до 4 февруари. Според директора на 119 СУ Деян Стаматов сред мотивите е динамичната ситуация, а в ръководеното от него училище има около 250 карантинирани.

„Това създава напрежение. Вече няколко месеца сме в тази ситуация. Една извънредна ваканция би се отразила добре и на учениците, и на учителите“, обясни той. И допълни, че образователният министър Николай Денков допуска такава възможност.

„Мнението ни е, че ваканцията трябва да е поне 7 календарни дни и да играе ролята на буфер в очертаващата се пандемична ситуация в края на януари“, посочи Стаматов.

По думите му изтеглянето на старта на учебната година все още се обсъжда. „Настоящият COVID план дава възможност училищата да не се затварят. Той е по-благоприятен при ситуацията с Омикрон“, смята директорът. 

Стаматов сподели още, че учениците с положителен тест в понеделник не налагат карантиниране на целия клас, а само на конкретното дете. Останалите дни обаче цялата паралелка е под карантина.

Share Button

Коментари

коментара

Посетете водещата страница на: