Баба Райна направи копие на картината с последния знаменосец на Самарското знаме за 144 години Освобождение на Радомир

На 14 януари, град Радомир отбеляза 144 години от Освобождението си. По традиция, тържествената церемония на историческата за града дата се състоя в поднасяне на венци и цветя пред паметните знаци на българските опълченци, загинали за града ни и за свободата на България, събщиха от радомирска община.

Пред Паметната плоча на Опълченците от Радомирско със сведени глави, отдадоха почит, Кмета на Община Радомир Пламен Алексиев и ученици от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Радомирският градоначалник, като любител историк, запозна учениците в детайли за историята на град Радомир и българските опълченци от Руско-турската война.

Председателят на Общински съвет Светослав Кирилов, ОУ „Христо Смирненски“, ТПГ „Н.Й.Вапцаров“, граждани, общински съветници и местни общественици отдадоха дължимото уважение и се преклониха пред паметника на Никола Корчев, за неговата храброст и саможертвата при спасяването на Самарското знаме.

Пред паметника на архимандрит Зиновий Поппетров, ученици от НУ „Архимандрит Зиновий“ се преклониха пред паметта и делото на значимия за Отечеството българин.

Учители и ученици от ПГТ „Юрий Гагарин“ оказаха своята признателност към Апостола на българската свобода, като поднесоха венци и цветя пред бюст -паметника на Васил Левски.


Програмата продължи в изложбена зала „Войнишко въстание“ към Общински исторически музей с откриване на временна експозиция „Опълченците от Радомирско“, както и прожекция на документалния филм на журналиста Симеон Идакиев „От Токио до Радомир“.

Жителите на община Радомир, от 14 до 20 януари ще имат възможността да разгледат 12 табла, представящи живота и делото на 25-те опълченци от радомирско, сражавали се храбро в боевете при Шипка, Шейново и Стара Загора.


По-повод знаменитата дата в изложбата ще може да се види и изработеното от госпожа Райна Стефанова, родом от село Долна Диканя, копие на известната картина от художника Ярослав Вешин, на която е нарисуван достолепния знаменосец на Самарската светиня.

Госпожа Стефанова е дългогодишен приятел и дарител на Община Радомир. Преди време тя подари ръчно извезано Самарското знаме, както и знаме с герба на община Радомир.

Коментари

коментара