Цацаров да каже за зависимостите си, преди да си тръгне, зове Елена Йончева

Председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров рано или късно щеше да си тръгне, не това е най-важното. Проблемът е, че като главен прокурор през периода 2012 – 2019 г. той се превърна в символ на налагането на произвол от силните на деня. Сотир Цацаров трябва да каже по какъв механизъм е ставало това – дали е бил подложен на натиск, как е функционирала тази зависимост.

Това заяви Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, в интервю за Жени Марчева в предаването „Тази събота“ по bTV.

Не става дума за реваншизъм, а за взимане на мерки, така че повече този механизъм да не съществува, каза Елена Йончева. Попитана за досъдебното производство, образувано срещу нея от Сотир Цацаров през 2019 г., тя припомни скорошната позиция на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург. ЕСПЧ постави случая й сред приоритетните – такъв, който може да има значително въздействие, защото съществуват обосновани съмнения, че става дума за политическо преследване. Той е от изключително значение, защото ще покаже по какъв начин управляващите в България са притискали свой политически опонент, при това журналист, който разкрива корупционни практики.  

Фигурата на главния прокурор не трябва да бъде зависима от никоя партия, от никоя икономическа групировка, коментира Елена Йончева. Според нея, извън личността на обвинителя, по-големият проблем е да се осъществи реформата на прокуратурата. По време на мисията в България на мониторинговата група за демокрация на Европейския парламент през 2021 г., в среща с Иван Гешев, ние поискахме допълнителна информация за делата срещу корупцията по високите етажи на властта – докъде са стигнали разследванията на звукозаписите на Бойко Борисов, снимките с кюлчета злато и банкноти евро, защото искахме да разберем как е функционирала властта в последните десет години с едноличното управление на премиера, каза тя.

България беше доведена до дъното на всички класации. В страната има криза в здравеопазването, не само заради COVID-19, сред обществото – огромно разслоение, инфлацията расте. Затова настоящото правителство се изправя пред големи очаквания. Мисията на господин Кирил Петков е изключително сложна, коментира Елена Йончева. Сложна, защото предстоят трудни и непопулярни стъпки, необходими са конкретни резултати, заяви тя.

Елена Йончева беше категорична, че кабинетът е трябвало да бъде подкрепен. Колкото до участието на БСП в него – да видим дали са спазени т.нар. червени линии, които българската левица сама си постави. Дали ще се случи реформата в здравеопазването – болниците да не са търговски дружества. Ще се въведе ли прогресивно подоходно облагане? Какво ще е развитието на ядрената енергетика, докъде стигна проектът за АЕЦ „Белене“ – с него цените в енергетиката щяха да са по-поносими за бизнеса и домакинствата, изброи някои от задачите тя.

В отговор на въпрос за намерението на председателя на БСП в оставка отново да се кандидатира за поста, Елена Йончева каза, че би било жалко за левицата и за България, ако председателят остане същият. В последните четири години 700 000 души се отдръпнаха от БСП и не гласуваха за нея, въпреки че партията беше в опозиция, припомни тя. Вижте какво се случва с вестник „Дума“ в последните дни – заради критики към партийното ръководство са отстранени трима журналисти – Велиана Христова, Георги Георгиев, Велислава Дърева – ярки пера и символи на лявата преса, посочи евродепутатката. Още през декември м.г. 30 души от редакцията на вестника написаха писмо до Националния съвет на партията, в което съобщиха за натиск и цензура.

Елена Йончева каза, че личните й симпатии са за кандидата за председател на БСП Крум Зарков, който има силата, волята и капацитета да изведе партията на по-добри позиции. 

Коментари

коментара