Ето колко пенсионери работят по министерства и държавни агенции

Toчно 5216 пенсионери работят в Министерството на отбраната. От тях 284 са в администрацията, 3939 са във въоръжените сили, 993 са в търговските дружества, става ясно от отговор на военния министър Стефан Янев на парламентарен въпрос от Мартин Димитров („Демократична България“).

Тенденцията военните, които упражняват правото си на пенсия, да продължат да работят в структурите на МО, е известна отдавна, но това число изглежда фрапиращо и изправя сектора пред сериозно предизвикателство.

Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев даде заявка да проведе административна реформа, в която да съкрати около 15% от служителите, което според неговите изчисления са около 30 000 души. По време на коалиционните преговори се постигна съгласие за съкращаване на всички пенсионирани служители. Министерството на образованието и науката реагира първо и съкрати 25 души.

Ситуацията в МО обаче е много по-различна и ако бъдат съкратени пенсионерите, има реална възможност работата в него да бъде блокирана, тъй като от информацията излиза, че голяма част от хората, които не са под пагон, на практика са пенсионери. Общата численост на персонала в административните звена на министерството, например, е около 830 щатни бройки.

Ситуацията е подобна и в МВР. Според отговора на вътрешния министър Бойко Рашков е министерството работят 1116, които са навършили възраст за пенсия. От данните на МВР обаче не става напълно ясно дали това са всички пенсионери.

В Министерството на транспорта и търговските му дружества работят общо 1414 служители, навършили пенсионна възраст.

От тях най-много са в Национална компания „Железопътна инфраструктура“ – 571 души, следвани от БДЖ „Пътнически превози“ – 229.

Голям брой пенсионери работят и в системата на Министерството на правосъдието – 766 души при щатна численост на ведомството 7165 души, което значи, че всеки десети служител на институцията е в пенсионна възраст. Най-много от тях работят в главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ – 495 души.

В Министерството на земеделието и неговите търговски дружества пенсионираните служители са около 200 души.

В Министерството на енергетиката, включително в „Българския енергиен холдинг“, служителите са общо 48 души.

От 8009 души щатна численост на социалното министерство 30 души са пенсионери, като всички те ще бъдат освободени или вече са в процес на освобождаване.

В Министерството на финансите хората в пенсионна възраст са 25 души. От отговора на Асен Василев обаче не става ясно колко са пенсионерите в НАП и „Агенция Митници“. Общата численост само на НАП е около 8000 души.

 Източник: Mediapool

Коментари

коментара