Купата на африканските нации слага прът в колелетата на редица грандове

Мо Салах, Садио Мане и Наби Кейта ще играят срещу Лестър и след това ще отидат да играят за Купата на Африка. Не можем да направим нищо“. Думите на мениджъра на Ливърпул Юрген Клоп обобщават много добре настроенията на клубовете в Европа, които няма да имат друг избор, освен да се откажат от играчите си по време на спора за Купата на Африка, който ще се проведе в Камерун от 9 януари до 6 февруари. Ливърпул е един от големите отбори, засегнати от надпреварата, което трябваше да престане да се провежда през януари, за да се избегне този проблем клубовете да пускат свои играчи в разгара на сезона.

Всъщност тазгодишният турнир за Купата на африканските нации трябваше да се проведе през месец юни 2021 г., но беше отложено поради пандемията на коронавирус и неблагоприятните метеорологични условия в страната домакин на турнира – Камерун. Затова отново ще се проведе през зимните месеци. Отлагането на турнира бе одобрено от ФИФА и от самите големи европейски първенства и сега те ще трябва да търпят последствията от действията си. Когато големите първенства планираха календара си, те знаеха, че през януари ще трябва да пуснат африканските играчи за Купата на Африка. Надеждите им, че от ФИФА ще разпоредят ново отлагане заради разпространението на варианта омикрон на COVID-19, не се оправдаха и сега около 120 играчи от Топ 5 първенствата на Стария континент ще се борят за трона на Африка на камерунска земя.

В страната има сериозен проблем с имунизацията срещу вируса, като ваксинирани са едва 5% от населението, което може да доведе до сериозен проблем.

Фактът, че ФИФА удължи крайния срок за играчите да се присъединят към националните си отбори с една седмица (първи избран ден беше 27 декември, а сега е 3 януари), се тълкуваше като възможност за отлагане, но нищо такова не се случи. Африканската футболна конфедерация потвърди провеждането на турнира в Камерун, започващ на 9 януари. Именно удължаването на този срок позволи на Салах, Мане и Кейта да са на терена не само срещу Лестър, но и срещу Челси на 2 януари.

Някои източници потвърждават, че сигурността и стремежът, показани от новия президент на федерацията на Камерун – Самуел Етоо, са били решаващи за решението турнирът все пак да се състои. Бившият нападател на Барселона успокои Африканската конфедерация с мерките, които трябваше да бъдат взети в неговата страна, за да се гарантира безопасността по време на 52-те мача на турнира. Например, всички фенове, посещаващи мачове, трябва да бъдат напълно ваксинирани, както и да показват отрицателен резултат от PCR тест или антигенен тест.

От големите първенства, френската Лига 1 ще бъде най-засегната от турнира, като до 51 играчи от шампионата ще бъдат повикани за Купата на Африка.

В Англия Ливърпул губи три опорни точки в състава като Мохамед Салах (Египет), Наби Кейта (Гвинея) и Садио Мане (Сенегал). Челси остава без титулярния си вратар Едуар Менди, който ще брани цветовете на Сенегал. Ман Сити остава без алжиреца Рияд Марез, докато Арсенал ще е без Томас Партей (Гана), Пиер-Емерик Обамеянг (Габон), Мохамед Елнени (Египет) и Никола Пепе (Кот д’Ивоар). От Висшата лига общо 39

От Испания са извикани едва 11 играчи от Ла Лига, като най-сериозно ще бъдат орязани Виляреал и Севиля. „Жълтата подводница“ губи Айса Манди (Алжир); Серж Орие (Кот д’Ивоар); Саму Чуквуезе (Нигерия) и Булайе Диа (Сенегал). Севиля, от своя страна, ще остане без мароканците Боно Мунир Ел Хадади и Юсеф-Ен Несири.

Младият футболист на Барселона Абде води преговори да не играе за Мароко, въпреки че по всяка вероятност ще трябва да се приъседини към страната в търсене на триумф в турнира.

Груповата фаза на надпреварата приключва на 20 януари, което означава, че африканските играчи от Ла Лига ще пропуснат поне 4 мача (2 за първенство и 2 за Купата на краля). Подобно стечение на обстоятелствата очаква и футболистите от другите големи първенства.

Макар от ФИФА да се опитаха да предотвратят подобно нещо и да не се налага клубовете да се разделят със свои играчи за около месец по време на един от най-натоварените моменти през сезона, до момента няма никакъв ефект от мерките. Пандемията от коронавирус допълнително усложни нещата и проблемите пред реализирането на Купата на Африка много приличат на тези на Евро 2020 и на последната Копа Америка.

Коментари

коментара