Пак много новозаразени с ковид

2810 нови случая на коронавирусна инфекция са регистрирани в страната през последното денонощие на 2021 година. Те са регистрирани при направени 30 953 теста, което означава, че делът на новозаразените е 9%. Данните на Единния информационен портал показват, че 25% от тях са били с поставени вече две ваксини.

В болница в страната в момента са 4022 души, като 457 от тях са в интензивно отделение. Новопостъпилите в болница през последното денонощие са 385 заразени с коронавирус, като 85% от тях не са били ваксинирани.

65 души са починали вследствие на усложнения от инфекцията. Според данните на Единния информационен портал 94% от починалите не са били ваксинирани. Като излекувани за последното денонощие са посочени 566.

3609 дози ваксини са поставени за последните 24 часа. С тях общият брой на поставените дози става 3 700 660.

СТИМУЛИ

От днес влиза в сила правителствената програма за стимулиране на пенсионерите да се ваксинират. Тя предвижда всички пенсионери, които се имунизират, да получат еднократно 75 лв. към пенсията. Добавка ще получат всички пенсионери със започнал, завършен ваксинационен курс или с поставена допълваща (бустерна) доза. Хората, които до 31 декември 2021 г. имат завършен ваксинационен курс, ще получат допълнителното плащане с пенсиите си за февруари догодина. Еднократна добавка от 75 лв. ще бъде изплатена и на възрастните, които в периода от 1 януари до 30 юни 2022 г. завършат пълния ваксинационен курс или поставят допълваща (бустерна) доза ваксина. Същият финансов стимул ще получат и пенсионерите, които поставят първа доза ваксина от 1 до 30 юни 2022 г.

Пенсионерите не трябва да подават заявление за получаването на средствата, нито да изпращат зелен сертификат или други здравни документи до държавните институции. Информацията за хората, които имат право на еднократна добавка, ще се обменя всеки месец по служебен път между НОИ и Министерството на здравеопазването. Допълнителните средства към пенсиите ще се изплащат през месеца, следващ месеца, през който осигурителният институт е получил информация за правоимащите.

Коментари

коментара