Кметът на Перник изчисти дълговете на Профилакториума

Станислав Владимиров - Станката плакат

Г-н Станислав Владимиров, утре на заседание на Общински съвет Перник сте входирал точка за гласуване от общинските съветници на Перник сума от 880 000 лева за Пернишкия Профилакториум. Може ли да обясните на перничани за какво става дума?

– С тези пари се погасяват абсолтно всички задължения на Профилакториума. От утре болницата няма да дължи нищо ни никой, с изключение на Община Перник. Това са дългове, трупани с години наред. Това е неплащан ток, осигуровки на персонал, охрана на болницата, какво ли не. Болницата е запорирана. Не може да работи нормално в такава среда. Навръх водната криза, когато станах кмет ми заявиха директно в София, че болницата ще бъде разпродадена на търгове. Две години по-късно, говорим за болница, която няма дългове и ще има друг хоризонт за развитие.

Откъде идват парите?

– Тези пари идват от държавата. Има и още една част от средства, които ще отидат за нов покрив, дограма, вътрешна инсталация в Профилакториума и други. Те ще са над милион и седемстотин хиляди лева и ще се дадат пролетта догодина, след обявяване на процедури.

Профилакториумът има нов директор – младият Емо Ненков. Какво Ви е наблюдението върху управлението на болницата, под негово ръководство?

– Виждаме млад човек, който има желание. Виждаме, че проблемите са много. Но доброто управление изисква не само желание, а трябва да се проявят и качества. След като направя така, че болницата да няма дългове, да бъде ремонтирана с външни средства, целите които седят пред новия управител са да развие болницата – вече няма основания за оправдания.

Очаквате ли утре общинските съветници да гласуват това решение?

– Болницата е на тяхно управление, никой не е правил нищо съществено последните десетилетия, нека видим, ако някой е против да стане и да каже какво и защо. Мисля обаче, че този исторически момент за Профилакториума ще бъде подкрепен от всички общински съветници.

Коментари

коментара