Тодор Кантарджиев проговори за Омикрон

Тодор Кантарджиев
Тодор Кантарджиев

Вариантът Омикрон се разпространява по-бързо – има го в Белгия, във Великобритания, в Германия, в Чехия, в други страни. Това каза проф. Кантарджиев. Затова той смята, че следва да има по-затегнат граничен контрол в България. Трябва да внимаваме за хора, които минават от южноафриканския регион през Великобритания, да бъдат изследвани и бързо да се секвенират съмнителни проби.

Една заповед на министъра в този дух няма да е излишна, въпреки големите успехи„, иронизира проф. Кантарджиев. И добави пред bTV, че заради многото мутации може дори с PCR тест да се отсее съмнителна проба, заради характерен антиген.

Хайде да не плашим хората. Първата проба с Омикрон е взета на 8-9 ноември, секвенирана е на 24 ноември. Това е вариант, будещ безпокойство, обясни проф. Кантарджиев. Най-важното е следното – колко бързо се разпространява? Дали сегашните тестове го улавят? Дали имунитетът – естествен или ваксинален, е по-слаб? Колко тежко протича заболяването при зараза с Омикрон? По-добре да се ваксинираш – вероятността ваксините срещу коронавирус изобщо да не действат е много малка. Имаме договор с Pfizer, че в рамките на 100 дни България ще може да получи доставки от модифицирана ваксина срещу коронавирус, ако се налага при сериозно изменение на SARS-CoV-2, каза проф. Кантарджиев.

Ако новото ръководство на държавата не е променило нещо. Много рядко е да не образуваш абсолютно никакви антитела от ваксина. На 1000 души 60 ще се разболеят, но ще карат много леко, обясни още професорът. Неговата препоръка за трета ваксина е първо да се ваксинират хронично болните и възрастните. При поставяне на противогрипна ваксина, добре е да има 14 дни между нея и ваксина срещу коронавирус„, заяви още проф. Кантарджиев.

В Испания, във Франция и във Великобритания обаче има практика да се слагат двете ваксини едновременно, просто не в една и съща ръка.

Коментари

коментара