Намериха тяло на детенце в изгорелия автобус, три дни след катастрофата край Боснек

Още едно тяло е намерено в изгорелия автобус на автомагистрала „Струма“. Това съобщи за bTV директорът на националното следствие Борислав Сарафов. Така, вече без съмнение, жертвите са 45, а оцелелите – 7.

Фаталната отсечка е затворена вече трети ден. Движението е двупосочно в другото платно. Очаква се да бъде пуснато до края на деня.

Трафикът на километър от мястото на инцидента е изключително засилен. По груби изчисления задръстването към 19 ч. днес е над 10 км в посока от София към Благоевград.

Три дни след катастрофата при повторен оглед в автобуса е намерено тяло на дете.

От следствието обясниха късното разкритие с много тежкото състояние на рейса след удара и пожара.

„Тленните останки са детски. Мога да кажа, че освен втори оглед ще има трети, четвърти, ако не и пети оглед. Автобусът се оглежда от различни експерти – автоексперти, от пожароексперти, оглежда се и от съдебни лекари. Експертизата е сложна, експертизата е трудоемка и съм убеден, че автоекспертите, пожароекспертите и съдебните лекари ще желаят няколко пъти да видят автобуса“, заяви Борислав Сарафов.

Един от строителите на фаталната отсечка разказва, че проблемът не е пътят, а лошата експлоатация.

„Ние за износващия пласт закупихме материал, който беше с около 3 пъти по-скъп, отколкото нормалните кариери ни предлагаха. И само с една цел – да покажем, тъй като за нас това беше първата магистрала, която я строим, че ще бъде с много добро качество. Ако има някакви пропуски, те са в експлоатационното състояние”, заяви инж. Мирослав Мазнев, бивш председател на Камарата на строителите в България.

В ефира на bTV тази сутрин бившият шеф на пътно поддържане инж. Георги Златев обясни, че отсечката е строена между 2002 и 2007 година съгласно действащите тогава нормативи. За да отговарят пътищата на съвременните изисквания днес, трябва да се обследват 20 000 км. А за фаталния участък на „Струма“ допълва:

„Тук трябва, и това, което се слага на новите участъци, и на участъци, които се обезопасяват, трябва да има буфер, който да поеме енергията на удара и след това да има достатъчно здрава ограничителна система“.

Инж. Златев обясни, че поддръжката на пътната маркировка е скъпа и за цялата страна за нея трябва да се инвестират над 200 млн лева.

От Министерството на регионалното развитие вече са започнали проверка на състоянието на знаците и маркировката. Резултатите ще са ясни другата седмица.

Коментари

коментара