Пернишка история бута Гешев

Гешев упорито отказва да си тръгне доброволно от кабинета на главния прокурор. Престоят му там е тъмно петно в историята на българското правосъдие и общество. ВСС го назначи, а ние допуснахме това – голям грях към нацията.

Време е грешката да бъде поправена.

Закриване на специализираното правосъдие, разпускане на действащия Висш съдебен съвет, смяна на ръководството на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) и реформирането й, бърз избор на нов Инспекторат към ВСС.

За това се договориха „Продължаваме промяната“, „Има такъв народ, БСП и „Демократична България“ при преговорите в сектор „Правосъдие“. Четирите политически сили започнаха днес разговорите за съставяне на правителство по секторни политики.

По въпроса за предсрочното отстраняване на сегашния главен прокурор Иван Гешев те решиха да поискат колективно оставката му.

„Бих се радвал главният прокурор сам да си подаде оставката, за да не се занимаваме с него. Надявам се, че и той гледа в момента и е разбрал, че е дошло време за промяна и знае кога е дошло времето да се оттегли“, коментира съпредседателят на ПП Кирил Петков. Гешев не е гледал, защото бе зает да представя новият шеф на Апелативната специализирана прокуратура Ивайло Ангелов.

На 16 октомври 2013 г. прокурорът от Софийската градска прокуратура Иван Гeшев е бил командирован скоропостижно за три месеца в Окръжна прокуратура Перник. Причина била, че е отказал да съгласува обвинението на енергийния бос Богомил Манчев. Заповедта, мотивирана като „служебна необходимост“, е била издадена на 16 октомври, десетина дни след като Манчев беше привлечен като обвиняем.

Въпросното изпращане на Гешев в глуха линия и до днес тъне в мъгла. Защо главният прокурор по онова време Сотир Цацаров предприема такава стъпка?

От „Капитал“ са се свързали с Гешев тогава да коментира случая, но той категорично отказва, като казва само, че очаква в началото на следващата година да се върне в столицата.

И се връща.

През пролетта на 2014 г. започват действията срещу КТБ. Изведнъж Гешев се превръща в много важна фигура, защото именно той става наблюдаващ прокурор в разследването и делото „КТБ“. Това го изстрелва в Специализираната прокуратура като неин шеф, после става зам.-главен прокурор, след което заема поста обвинител №1. Шеметна кариера нелогична за мнозина, но най-много за негови колеги, запознати с правните му (не)знания и обучението му в школата в Симеоново на МВР.

Всякакви слухове съпътстват ракетното изстрелване на Гешев. Един от тях е свързан със среща на Гешев с посредник на задкулисието. Станала е пред сградата на СГП. Гешев получил плик от този човек, но за зла участ камерите запечатали „събитието“.

Кадрите стигнали до Цацаров, който побеснял и посочил гневно Перник без да се замисли. Гафът обаче спечелил на Гешев доверието на задкулисието, което било проводило плика и само след месеци той се явил на своеобразен тест – делото „КТБ“, в което той дава всичко от себе си… Последва бруталната демонстрация с насилието срещу кметиците на „Младост“, чиито живот той успя да съсипе с цел да докаже какъв борец срещу корупцията е.

Да, пернишката история е само слух, но у нас много слухове в един момент се оказват истина. Дали този е от тях? Предстои да узнаем.

Има и други, не по-малко любопитни и предполагащи раздяла не само с поста, но и със свободата. Много повече от тях обаче е обществената нетърпимост към този човек, ясно демонстрирана по време на миналогодишните протести. Вече и политически сили се солидаризират с тази нетърпимост.

Витали Роник

П.П. Запознати с кариерната сага на Иван Гешев твърдят, че пернишкият сюжет е само част от поредица други истории с компроматен заряд. Дали?…

Източник : Фрогнюз

Коментари

коментара