На трето място сме в света по смъртност от мръсен въздух

мръсен въздух

България е на трето място в света по смъртност от замърсяване на въздуха, сочат данни на СЗО за качеството на въздуха. У нас на годишна база умират над 8500 души заради заболявания, причинени от замърсен въздух.

Според изчисленията ниското качество на въздуха у нас струва 29,5% от БВП на страната поради намалена производителност и разходи за здравеопазване.

Замърсяването на въздуха причинява около 400 000 смъртни случая годишно в Европа и макар че общата картина на въздуха в България се подобрява, страната остава сред държавите с най-големи проблеми с фините прахови частици РМ2,5 и РМ10 и дори със серен диоксид.

Въглищните централи са отговорни за почти всички емисии на серен диоксид, както и за азотните оксиди, които причиняват смог и киселинни дъждове.

Основните замърсител на въздуха в София са от отоплението чрез изгаряне на дърва, въглища и отпадъци, пътния трафик и промишлеността в и около покрайнините на града.

25% от замърсяването на въздуха в София с опасни прахови частици се дължи на непочистените улици, праха при строителни дейности и паркирането в зелените площи.

По градове най-замърсен е въздуха в Стара Загора, след което в София. Трета е Враца, а след нея са Девня, Ловеч, Видин, Велико Търново, Пловдив, Шумен и Перник.

Share Button

Коментари

коментара