40 катастрофи, нито един загинал и трима ранени през Акция Зима в Перник

Снимка: Илюстративна

Както вече писахме, вече започна новата Акция „Зима“ 2021 г., в която по няколко направления ще се следи за спазване на Закона за движение по пътищата – както от шофьори, така и от пешеходци. 

Във връзка с тардиционната зимна акция на полицията, от Пътна полиция в Перник са направили равносметка на изминала Акция „Зима“ за 2020 година. 

Според нея на територията на пернишка област са регистрирани 40 пътнотранспортни произшествия по време на акция „Зима“ през 2020 г. Няма загинали, а ранените са трима. Става въпрос за периода от 01 до 30 ноември.

През периода са установени общо 4 990 нарушения – 551 акта, 822 фиша и 3 484 електронни фиша. Най-много от тях са за превишена скорост – 3 470 електронни фиша. На следващо място е нередовни пътни документи – 236, неспазване на предимство, пътни знаци и сигнали – 179, 158 за неправилно спиране и паркиране, управление на технически неизправно МПС – 136.

През периода са издадени 128 заповеди за прилагане на принудителни административни мерки съгласно Закона за движение по пътищата. Временно са спрени от движение 43 автомобила и е прекратена регистрацията на 22. Направени са и 13 предписания на пътно-експлоатационните органи.

Съвети за безопасно пътуване през зимата

1. От 15 ноември до 1 март автомобилът трябва да е с гуми за зимни условия или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм

2. В автомобила трябва да има обезопасителен светлоотразителен триъгълник, пожарогасител, светлоотразителна жилетка и аптечка

3. Превозното средство трябва да е технически изправно. Провери спирачките, отоплителната система и миещото устройство за стъклопочистване

4. Поддържай устройствата за осветяване и сигнализация чисти, видими, регулирани и в изправност

5. Смени течностите в автомобила с подходящи за зимата. Особено важно е да смениш водата с антифриз, а лятната течност за чистачки – със зимна

6. Подсигури се с вериги за сняг. Гумите с шипове са забранени

7. Винаги зареждай достатъчно гориво и оборудвай автомобила с буксирно въже

8. Не подценявай локвите и аквапланингите

При хлъзгав път спирачният път се удължава.
При поледица не натискай рязко спирачката и не разчитай на системата за блокиране на спирачките (ABS – antilock brake system)
При използване на спирачка на хлъзгав път превозното средство може да поднесе и да се завърти
При внезапно навлизане в заледен участък не натискай рязко спирачката, убий скоростта с по-ниска предавка
При преминаване през тунел е възможно на изхода климатичните условия да са променени
Не забравяй, че тегленето с гъвкава връзка по хлъзгав път е забранено
Когато на платното за движение има вода, кал или дребни камъни, премини така, че да не изцапаш или нараниш пешеходците

9.Планирай маршрута си, информирай се за ремонти и обходи
10.При попадане в рискова ситуация сигнализирай на телефон 112

Коментари

коментара