Министър Комитова ще въвежда в експлоатация язовир „Студена“ преди изборите

Ще въведем язовир “Студена“ в експлоатация в нашия мандат, ако всички документи по строежа са наред. Проектирането е започнало през 2012 година, а строителството през 2015 г. и продължава до днес.

Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова в предаването „Денят с Веселин Дремджиев“ по TV +.

В телевизионното студио тя обърна внимание на текстове от Закона за устройство на територията (ЗУТ), чиято промяна би облекчила строителните процедури в урбанизирана територия, както и промени в Закона за обществените поръчки, които касаят инженеринга.

Целим да направим няколко основни промени в ЗУТ, като най-важното е да променим чл. 148, отнасящ се за приложената регулация, по който омбудсманът Диана Ковачева сезира ВАС и ВКС, а двете институции вече се произнесоха. От ВАС заявиха, че е „въведена недопустима безсрочна строителна забрана“, а от ВКС, че „промените са противоконституционни“.

комитова

По думите на арх. Комитова с изменението на член 148 предишните управляващи са въвели вечна строителна забрана в територии без приложена улична регулация. Дълбоко несправедлив текст, който блокира строителството, очертаващо се като основен отрасъл в нашата икономика. В години на Ковид-криза той е от малкото отрасли, които оцеляват без да претърпяват сътресения, подчерта тя. Столична община от 10 години не отчуждава улици и принуждава предприемачите да правят незаконни канали и водопроводи, за да свържат строежите с подземната инфраструктура. Когато общината не е приложила регулацията, се получава нещо, което наричаме “вечна забрана за строителство”. Стремим се да променим това, обобщи регионалният министър.

Борим се инженеринга да отпадне като процедура за строителство с обществени средства. При инженеринга наблюдаваме оскъпяване на строежа 4-5 пъти, влошаване на качеството и създаване на корупционни практики. Затова смятаме, че е необходимо да отпадне като процедура в Закона за обществените поръчки, обясни министър Комитова./24 часа

 

Коментари

коментара