Ботовете заместват служителите в банките: пандемията ускори автоматизацията

Коронавирусът и карантината доведоха до сериозна нужда от заеми сред компании и частни кредитополучатели. Според Ройтерс банките, затрупани с искания на клиенти, са започнали да ускоряват въвеждането на роботизация. Само ботовете, които проверяват заявленията за кредит, са успели да помогнат за справянето с ажиотажа.

Рязко увеличение на исканията за кредит

Европейската статистика показва средно увеличение на търсенето на заеми във втората четвърт на 2021 г. Ниското общо ниво на лихвите, подпомогнато от държавните мерки допринесоха за увеличение на търсенето на заеми от страна на фирми и домакинства. Заемите в Норвегия нараснаха до рекордните 6,54 млрд. крони, благодарение на намалените лихви, които могат да бъдат разгледани на уебсайта https://foxycredit.com/no/. Подобна е и ситуацията в Дания, където е отчетен ръст на потребителските кредити спрямо пролетта, като през юли 2021 г. заемите възлизат 445,255 миларда датски крони. Надеждна информация относно лихвените проценти може да откриете на сайта на FoxyCredit. В Русия сумата се увеличи от 3,67 милиона рубли през юни до 3,73 милиона рубли през юли. В Полша се наблюдава скок от 802 милиона злоти на 810 милиона злоти за същия период.

Експерти от финансово-аналитичната служба foxycredit.com също потвърждават, че търсенето на потребителски заеми е нараснало значително от началото на годината. Микро кредитите са особено популярни сред кредитополучателите. Експертите отдават нарастващия интерес към тях на мерките, предприети в редица страни за „замразяване“ на максималния процент. Това направи възможно намаляването на кредитната тежест за кредитополучателите и привличането на нови клиенти в условията на пандемия.

В България и Румъния се наблюдава по-плавен ръст в броя на исканията за заеми, но персоналът вече не е в състояние да се справи с нарастващия обем работа. Ботовете са една от първите решителни технологични промени, въведени в световните банкови системи по време на кризата с COVID-19.

Роботите надминават по скорост

Автоматизацията на някои банкови операции е приложена въпреки факта, че разходите за ИТ система са намалени за първи път от 2009 г. насам, според Международната корпорация за данни (IDC). Ботовете се превърнаха в приоритет в развитието на финансовите структури.

Анкетите на IDC показват, че банките смятат роботите за бързо и евтино решение за справяне с натоварването по време на кризата. Изявленията на представители на водещите банкови структури в Европа доказват този подход:

  • Според Даняял Рашид, анализатор за GlobalData, служителите се трансформират цифрово. Техният мащаб и ресурси им дават огромно предимство пред финансовите технологии, което им позволява да наваксат бързо.
  • Банките вече инвестират бързо в решения за изкуствен интелект. Според скорошен доклад на GlobalData за изкуствения интелект в банкирането, секторът е с най-висок резултат по внедряване на ботове в работния процес.
  • Автоматизацията помага за справянето с големия приток на заявления за заеми, свързани с кризата. Някои от най-големите приемници на тези технологии включват Ant Group, Santander и Goldman Sachs, като обичайните заподозрени са Microsoft и Amazon.

Съвременните технологии за автоматизация предполагат не само използването на ботове за проверка на искания за кредит и данни за заемополучатели, но и създаването на високо защитено облачно съхранение. Финансовите институции отдават приоритет на преместването на криптирана информация в облака, за да предоставят на служителите достъп до данни от дома, както и да ускорят запитванията на клиентите.

Главният изпълнителен директор на UBS Group AG Ралф Хамърс планира създаването на екип, който да подпомогне дигитализирането на банките. Новият екип ще е с името “AI, Data and Analytics” и ще бъде ръководен от директорът на инвестиционната банка Роб Каровски и изпълнителният директор по цифрови технологии и информация Майк Дарган. Основните задачи на екипа ще бъдат управлението на данни, налагането на добри практики и елиминирането на дублирането на аналитични данни между четирите отдела на банката.

Коментари

коментара